De Leuvense biotechspin-off Remynd haalt 12 miljoen euro op. De centen zullen grotendeels worden aangewend om het alzheimerprogramma voort te zetten en over te gaan tot klinische testen tegen eind 2019, ten laatste begin 2020.
Het vertrouwen in de activiteiten van biotechbedrijf Remynd uit Leuven is groot. Na een eerdere investering door het bedrijf Novo Nordisk, wereldleider in diabetesbehandelingen, stoppen een groep ondernemingen opnieuw 12 miljoen euro in het bedrijf. De centen zullen vooral worden aangewend voor de verdere ontwikkeling van het alzheimerprogramma en de opzet van klinische tests tegen eind 2019, ten laatste begin 2020.
Investeerders
Voor de extra investering komen de bestaande aandeelhouders als BNP Paribas Fortis Private Equity, KU Leuven, Gemma-Frisius Fund en Dr. Bernard Majoie van de Fondation Fournier-Majoie met vers kapitaal over de brug. De kapitaaldans wordt echter geleid door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Korys, een investeringsvehikel van de familie Colruyt. Samen zorgen ze voor meer dan de helft van de toegezegde 12 miljoen euro. Met de inbreng krijgt ook Korys een zitje in de raad van bestuur. Christoph Waer zal de honneurs waarnemen. PMV had met Chris De Jonghe al een bestuurder omdat de investeringsmaatschappij een van de betrokken partijen bij een converteerbare lening was.
Diabetesonderzoek
Remynd liet ook weten dat de samenwerking met Novo Nordisk goed verloopt. Zo goed zelfs dat de Deense speler beslist heeft om het diabetesprogramma van Remynd in huis te halen. Remynd blijft wel betrokken bij het onderzoek.
Eiwitmisvormingsziekten
Remynd werd in 2002 opgericht als een spin-off van de KU Leuven. Het biotechbedrijf legt zich toe op eiwitmisvormingsziekten zoals alzheimer, parkinson, diabetes en weesziekten zoals Huntington en ALS. Het probeert de ziekten bij de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden. Dat doet het door de toxiciteit die door de eiwitmisvorming ontstaat tegen te gaan, waardoor de eiwitten weer functioneel kunnen worden.