nèh

Kledingcollectie “Droëdiezend” zet Leuvense iconen in de kijker

Projectmanager Giel Kops van het Leuvense bedrijf Firma heeft een kledingcollectie ontworpen, waarin drie Leuvense iconen zijn verwerkt: de astronaut van kunstenaar Pieter Janssens, het “pinke” en de Leuvense stoof. 

De collectie onder het label Nèh  kreeg de naam Droëdiezend, de postcode in het Leuvense dialect. Kops werkte voor de realisatie samen met designer Frederik Feyfer (41) van Uncompressed en fotograaf Diederik Craps (26). Zoals gewoonlijk nam zijn moeder de productie op zich. In de collectie zijn de drie Leuvense iconen, de astraunaut van kunstenaar Pieter Janssens, het “pinke” en de Leuvense stoof, verwerkt.

Totem Fabre

Kops wilde ook nog het kunstwerp Totem van Jan Fabre vereeuwigen – de kever op het Ladeuzeplein – omdat het inmiddels een veelvoorkomende ontmoetingsplaats is in de stad. Dat deel van het project geraakte evenwel niet rond.

Leuke extra’s 

In de collectie zit nog een verborgen extra. In de sweaters – die online te koop zijn of in PLEK in de Mechelsestraat – zit een tag met een geolocatie-code. Die van de astronaut brengt je naar Janssens’ kunstwerk in de buurt van het Stapelhuisplein, die van ‘pinke’ naar café Commerce op het Herbert Hooverplein, het favoriete café van het Nèh-team, en die van de Leuvense stoof naar café De Molen in Bierbeek, waar nog een echte Leuvense stoof staat.

“Leives”

Eerder ontwierp Kops met Nèh ook een kledinglijn met opschriften in het “leives”.