IMG_3520 Zwembad Sportoase aan de Philipssite in Leuven.

Vrijspraak Sportoase Philipssite in zaak verdrinkingsdood nietig verklaard

Het Hof van Cassatie heeft de vrijspraak van Sportoase Philipssite Leuven in de zaak van de verdrinkingsdood van een achttienjarige man uit Vorst nietig verklaard. De zaak is nu doorverwezen naar het hof van beroep in Gent.

Op 28 juni dit jaar schreven we dat Sportoase Philipssite uit Leuven door het hof van beroep in Brussel vrijgesproken werd in de zaak van de verdrinkingsdood van een apneuzwemmer in het bad in Leuven. Op 24 juni 2011 verdronk de toen 18-jarige Julien D. terwijl hij een duiktraining uitvoerde. De student lag bijna twaalf minuten op de bodem voor de redders hem opmerkten. Twee weken na het incident overleed de jongeman.

Arrest vernietigd

De Leuvense correctionele rechtbank oordeelde in eerste aanleg dat Sportoase onvoldoende toezicht voorzien had en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 5.500 euro. Het hof van beroep in Brussel was het daar niet mee eens en vond het vooral onbegrijpelijk dat de jongeman inspannende apneu-oefeningen uitvoerde hoewel hij wist dat hij die nooit alleen, zonder begeleiding, mocht doen. Sportoase Philipssite werd vrijgesproken maar de moeder van het slachtoffer legde zich daar niet bij neer. Er volgde een procedure bij het Hof van Cassatie. Eind vorige week vernietigde het Hof het arrest van het hof van beroep omwille van procedurefouten.

Hof van beroep Gent

Het hele dossier moet dus terug naar af en zal op een bepaalde datum ten gronde behandeld worden in het hof van beroep van Gent, waarnaar de zaak is verwezen.