flanders_make_c-759×500-750×494-750×494

Flanders Make opent weldra nieuw lab aan Gaston Geenslaan

Aan de Gaston Geenslaan in Heverlee opent begin december een nieuw lab van Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Bedoeling is bedrijven te begeleiden naar de “industrie 4.0”. 

De nieuwe vestiging in Leuven zal zich toeleggen  op machinebouw en mechatronica, artificiële intelligentie en 3D printing. Met het nieuwe lab krijgen bedrijven de mogelijkheid om nieuwe producten en productiemethoden te optimaliseren in realistische omstandigheden. Met de opening van het Leuvense lab, de verhuizing van het broertje in Kortrijk en de komst van een vierde lab in Waterschei is een investering van 5 miljoen euro gemoeid. In Lommel is het eerste lab al operationeel. Daar werken intussen meer dan 50 personeelsleden. Bedoeling is op termijn 500 hooggespecialiseerde werknemers ter beschikking te stellen van de Vlaamse industrie.

“Groeipad” 

Het onderzoekscentrum voor de maakindustrie wil immers ondernemingen begeleiden naar nieuwe productietechnologieën van de ‘industrie 4.0’, die producten met hoge toegevoegde waarde en zelfs maatwerk wil leveren tegen de kostprijs van een serieproductie. “Onze maakindustrie zit op een groeipad”, vertelt Urbain Vandeurzen, voorzitter van de raad van bestuur van Flanders Make.  “Met topinfrastructuur willen we de Vlaamse bedrijven ondersteunen om uit te groeien tot fabrieken voor de toekomst die topproducten maken.”

Steunmaatregelen 

Flanders Make geniet steun van het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) en van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering van 5 miljoen euro voor de nieuwe infrastructuur komt voor 40 procent vanuit dat EFRO.