geens logo

Leuvenaars willen vertrouwensberoepen digitaliseren, samen met blockchaingigant

De Leuvense vereniging Geens.com gaat samenwerken met de Singaporese blockchainreus NEM Foundation. De samenwerking moet een identiteitssysteem voortbrengen dat vertrouwensberoepen digitaliseert.

Geens.com, het geesteskind van Jaak Geens, zoon van de eerste Vlaamse minister-president Gaston Geens, richtte in 2014 het platform op. Geens.com is een soort cloudopslagdienst die end-to-end versleutelt. De dienst wil een privacyvriendelijk internet creëren, waarbij gebruikers met elkaar kunnen communiceren zonder daarvoor hun persoonlijke gegevens te moeten afstaan. Gebruikers kunnen via Geens.com bestanden bewaren en beschermd delen met anderen zonder de controle over hun gegevens te verliezen. Naast de versleutelde cloudopslag wordt er ook gebruik gemaakt van blockchaintechnologie in het platform, in de vorm van timestamping. Hiermee kunnen de tijdstippen waarop een document wordt aangemaakt en bewerkt, veilig worden bijgehouden op de publieke blockchain.

Vertrouwensberoepen digitaliseren

Geens.com wil nu samen met het Singaporese NEM Foundation, dat wereldwijd blockchaintoepassingen ontwikkelt, een identiteitssysteem op poten zetten dat moet helpen om vertrouwensberoepen te digitaliseren. Het systeem moet het bijvoorbeeld mogelijk maken voor scholen om een onvervalsbaar digitaal diploma uit te reiken, of voor een notaris om een authentieke digitale eigendomsakte op te stellen.