AARSCHOT Slakkenhof Slakkenhof.

Ondanks aanhoudende droogte kennen slakkenkwekers topseizoen

De aanhoudende droogte en warmte was een zegen voor slakkenkwekerij Het Slakkenhof in Langdorp (Aarschot). In totaal zullen zaakvoerders Ingrid Van der Auwera en Dany Liekens 150.000 slakken oogsten. 

Van der Auwera en Liekens kunnen spreken van een geslaagd kweekseizoen. Niet dat er meer slakken dan anders worden geoogst, wel zijn ze mooier en een stuk groter. “Ze groeiden echt als kool”, aldus Ingrid. Voorts heeft de aanplanting van bloemkool een handje geholpen. “De kleine slakken zijn er onmiddellijk aan begonnen wat hen door de start heeft geholpen en de zaak sterk heeft versneld”, luidt het.

Algerijnse segrijnslak 

Het koppel werkt met de Algerijnse segrijnslak. Ze kozen voor deze diertjes omdat het een soort is die niet kan overleven bij onze winterse temperaturen. “Slakken die ondanks onze veiligheidsmaatregelen toch ontsnappen zullen geen ravage aanrichten in de omliggende tuinen omdat ze de winter niet kunnen overleven”, zegt Ingrid.

Vervroegde oogst 

Door de gunstige weersomstandigheden is de oogst van de slakken ook met een zestal weken vervroegd. “Normaal kunnen we de grootste exemplaren pas half oktober pas verwerken. Door de warmte zijn we nu al in augustus hier aan kunnen beginnen”, klinkt het nog. Het koppel verkoopt de slakken aan huis en levert aan bistro’s en restaurants.

FOTO: Dirk Van de gaer, Het Nieuwsblad.