LEUVEN Dokter dokter

Dertigtal Vlaams-Brabantse gemeenten kampt met huisartsentekort

In bijna twee op drie Vlaamse gemeenten (63%) is er een tekort aan huisartsen. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In de provincie Vlaams-Brabant is er sprake van een krapte in een dertigtal gemeenten. 

Ondanks dat het aantal huisartsarme Vlaamse gemeenten-195 in totaal-nog altijd aan de hoge kant is, stelt het Agentschap Zorg en Gezondheid voor het eerst in jaren geen stijging vast.“We zien jaar na jaar een toename van het aantal huisartsen en huisartsen in opleiding,”reageert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). Toch zijn de cijfers verre van ideaal, stelt het Agentschap.

Vergrijzing 

Het grote probleem voor de krapte is de vergrijzing. Een groot aandeel van de huisartsen is ouder dan 50 jaar en staat aan het einde van zijn/haar carrière. De uitstroom is bovendien veel groter dan de instroom. Er is sprake van een krapte bij een situatie van minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners, of minder dan 125 huisartsen in dunbevolkte gebieden.

Tekort in Vlaams-Brabant

In de provincie Vlaams-Brabant concentreren de tekorten zich vooral in de gemeenten rondom Brussel. Zo zijn er te weinig huisartsen in Wezembeek-Oppem, Zaventem, Overijse, Hoeilaart, Vilvoorde, Machelen, Grimbergen, Lennik, Asse, Dilbeek, Kraainem en Drogenbos. Ook in het Pajottenland kampen sommige gemeenten met een tekort aan huisartsen. Dat is onder meer het geval in Halle, Beerzel, Pepingen, Gooik, Galmaarden en Herne. Voorts is er plaats voor nieuwe huisartsen in Londerzeel en Liedekerke. In het oosten van de provincie zijn er te weinig huisartsen in Tervuren, Huldenberg, Bierbeek en Tremelo. In Leuven zouden er huisartsen moeten bijkomen in de omgeving van de nieuwe wijk rond de Vaartkom. In het Hageland, ten slotte, is het zoeken naar een huisarts in  Hoegaarden, Geetbets en Tielt-Winge.

Aanmoedigingssystemen 

Er bestaan al een aantal aanmoedigingssystemen en die wil minister Vandeurzen verder verfijnen. Zo kunnen huisartsen die zich in zo’n prioritaire of huisartsarme gemeente vestigen, een aanmoedigingspremie van 20.000 euro krijgen. Daarnaast bestaat er ook een renteloze lening voor de opstart van een praktijk en een tegemoetkoming voor een onthaal- of administratief bediende of tele-secretariaat. “De middelen voor die premies werden in 2018 nog verhoogd met 3,4 miljoen euro, zodat alle aanvragen ingewilligd kunnen worden”, klinkt het nog.

FOTO: www.freepik.com. Card image created by Ijeab.