IMG_6775 De meisjes proefden de lekkernijen alvast voor.

Starter in beeld: I ate a bug

Wil je je gasten of werknemers graag insecten laten proeven op je volgende evenement? Dat kan. Start-up “I ate a bug” uit Zemst verzorgt proeverijen van krekels, sprinkhanen en meelwormen. 

Krekel natuur, getomateerd of barbecue, meelwormen natuur of sprinkhaan in chocoladesaus. Het zijn allemaal hapjes voor op je feestje of personeelsvergadering, en een duurzaam alternatief voor de gangbare versnaperingen. Dat zegt Mark De Saeger van start-up I ate a bug uit Zemst. “We willen mensen wakker schudden rond duurzame voeding”, aldus de ondernemer. “Wij (en wetenschappers) geloven dat we in de toekomst insecten zullen eten in plaats van vlees. Het lijkt alsof er te weinig voedsel is op deze planeet, maar we eten eigenlijk gewoon de verkeerde dingen. Vroeger aten we allemaal insecten, en nu eten nog steeds 2 miljard mensen insecten. Wist je trouwens dat je sowieso elk jaar onbewust al 1 kg insecten eet. Insecten eten is niet alleen gezond, het helpt de planeet ook. Eigenlijk is de vraag: waarom zou je géén insecten eten?”

Duurzaamheid 

Rond de duurzaamheid is volgens De Saeger heel wat te vertellen. “Vergelijk een krekel met een koe: van een koe eten we maar 40% op, bij een krekel is dat 80 tot 100%, krekels hebben 12 keer minder voedsel nodig dan koeien, krekels leggen meer dan 1.200 eieren om de 3 à 4 weken en zijn na 40 dagen volwassen, een koe produceert 100 keer meer broeikasgassen en er zijn momenteel 1.4 miljard insecten voorhanden per mens op aarde”, aldus De Saeger. De dertiger voerde een jaar lang een marktonderzoek uit naar de haalbaarheid van I ate a bug.

Scholen en instellingen 

De Saeger wil met zijn producten ook scholen en instellingen aanspreken. Proevers krijgen na afloop een stempel met het opschrift “I ate a bug“.