ab inbev VRIJ

Gebruik van gas kost minder energie voor bierbrouwen

AB InBev heeft een nieuwe techniek voorgesteld waarbij minder hitte en water nodig zijn tijdens het brouwproces. De Leuvense brouwer gebruikt hiervoor gas, waardoor stoom overbodig wordt. Kleinere brouwers zullen de techniek gratis mogen gebruiken.

Het nieuwe procedé werd ontwikkeld door de innovatieafdeling in Leuven. Met de techniek komen de noodzakelijke gasbellen die tijdens het brouwen mee de smaak bepalen in het bier zonder dat het gekookt wordt. In het traditionele brouwproces worden die gasbellen verkregen door stoom van het koken.

Door gas in de ketel te blazen wordt het brouwen energiezuiniger en ook efficiënter. De gasbellen ontstaan zonder smaakverschil en het bier blijft net onder het kookpunt. De techniek wordt eerst gebruikt in de vestiging in Jupille, waar Jupiler gebrouwen wordt.

Als alle tests afgelopen zijn, wil AB InBev op termijn de techniek in alle brouwerijen toepassen. Dat moet de CO2-uitstoot naar beneden halen met vijf procent.

Besparing

Voor de Leuvense brouwer wordt het een energiebesparing die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 120.000 gezinnen. Voorts zou een half procent minder water nodig zijn, vergelijkbaar met 1.200 olympische zwembaden. De besparingen passen in de nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

Kleinere brouwerijen kunnen de techniek gratis gebruiken. “De middelgrote brouwerijen in België vallen daar allemaal onder”, stelt David De Schutter, directeur onderzoek in Europa. Grotere brouwers moeten betalen in functie van volume en impact van de techniek. Het nieuwe procedé zou zichzelf binnen de twee jaar terugbetalen.