Antleron E2CM

Op zoek naar alternatieve implantaten

De Leuvense bedrijven ReGenesys en Antleron en IME Technologies uit het Nederlandse Waalre bundelen hun kennis en kunde in een CrossRoads2-project van grensoverschrijdende samenwerking. Ze gaan onderzoeken of ze met (stam)cellen en unieke biomaterialen alternatieve implantaten kunnen ontwikkelen die beter werken dan de huidige standaard.

De klassieke geneeskunde staat voor heel wat uitdagingen. Zo zorgen implantaties en transplantaties nog te vaak voor complicaties. Drie bedrijven uit Vlaams-Brabant en de Nederlandse provincie Noord-Brabant zoeken naar innovatieve, regeneratieve oplossingen.

Enerzijds is er een tekort aan donororganen. Anderzijds doen zich nog veel afstotingsverschijnselen voor bij standaardimplantaten. Daarom gaat de geneeskunde op zoek naar een (beter) alternatief. Daarvoor slaan drie bedrijven de handen in elkaar: ReGenesys en Antleron uit Leuven en IME Technologies uit Waalre.

IME Technologies, pionier in electrospinning, zorgt voor de creatie van de implantaten. Om ervoor te zorgen dat er ook leven ontstaat in het implantaat zetten Antleron en ReGenesys hun knowhow over bioreactoren, tissue engineering (weefseltechnologie) en stamceltherapie in.

“Dankzij deze levende implantaten zullen patiënten beter en vaak in één keer geholpen kunnen worden. Dit zal de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren”, zegt Ramon Solberg van IME Technologies.

“Multidisciplinaire samenwerkingen zijn de basis van vernieuwende ideeën”, stelt Bart Vaes van ReGenesys. “Om daadwerkelijk baanbrekende innovaties op de markt te kunnen brengen is het van cruciaal belang dat bedrijven uit verschillende domeinen samenwerken.”

De subsidie van CrossRoads2 brengt de samenwerking in een stroomversnelling. Maar de weg van het laboratorium naar de patiënt vraagt tijd. Op concrete toepassingen is het nog even wachten.

(*) CrossRoads2 is een Interreg-project tussen Vlaanderen en Nederland dat kmo’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Vlaams-Brabant zijn acht kmo’s betrokken bij dit Europees samenwerkingsprogramma, goed voor een subsidiebedrag van 484.806 euro.