wasverzachter suiker

Duurzame wasverzachter op basis van suiker

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om wasverzachter te maken van suiker. Dat is veiliger en milieuvriendelijker dan hoe dat nu gebeurt.

Veel producten in ons dagelijks leven zijn gemaakt van aardolie. Zo ook de bouwstenen van wasverzachters, de zogenaamde korte amines. Wetenschappers van de KU Leuven hebben een veiliger en duurzaam proces gevonden om dezelfde componenten uit suiker te puren.

“In ons onderzoek hebben we een beroep gedaan op glucose. Door aan korte suikers een stikstofcomponent toe te voegen slaagden we erin om korte amines te creëren”, zegt professor Bert Sels van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse.

“Deze op suiker gebaseerde amines zijn bruikbare bouwstenen om wasverzachters mee te maken en dat op een duurzame manier.” De aminegroepen zorgen voor een stevige aanhechting van de wasverzachter aan het wasgoed. Daardoor ontstaat een gladde laag die zeer zacht aanvoelt.

Energiekost

Het proces dat de onderzoekers ontwikkeld hebben, staat in groot contrast met de huidige industriële methode, zegt bio-ingenieur Michiel Pelckmans. “De grondstof is natuurlijk en niet-fossiel. En dus hernieuwbaar. Maar ook het proces is milieuvriendelijk. Je hebt er geen oplosmiddelen voor nodig en er komen geen giftige bijproducten vrij. Omdat het proces zelfs bij lage temperaturen goed werkt, is de energiekost beperkt.”

“De industrie is vragende partij voor een alternatief, maar tot nu toe was dat er niet”, stelt Sels. “Met dit proces kunnen we wel een alternatieve, duurzame en veilige route aanbieden. Een economische analyse toont ook aan dat het efficiënter en goedkoper is om bepaalde amines uit suiker te puren. Dit is dus geen utopische groene route, maar een competitief equivalent voor aardolie.”

Het onderzoek werd gefinancierd door Catalisti en uitgevoerd met steun van Vito, UGent en de bedrijven Cargill, Eastman en Ecover.