leuven new delhi

Samenwerking met New Delhi in stroomversnelling

Leuven maakt de economische samenwerking met de Indiase hoofdstad New Delhi concreet. De volgende drie jaar staan verschillende projecten op stapel voor bedrijven en de universiteit.

In september 2017 sloot Leuven een samenwerkingsovereenkomst met New Delhi. Schepen Mohamed Ridouani brengt in samenwerking met India House Leuven een werkbezoek aan de Indiase hoofdstad om die samenwerking concreet uit te werken.

“Onze contacten met New Delhi bieden een pak opportuniteiten voor onze stad en haar bedrijven”, zegt Ridouani. “We willen dat zoveel mogelijk versterken zodat de regio verder kan uitgroeien als internationale wereldtop op vlak van technologie, gezondheid en creativiteit.”

Samen met Geert Robberechts, coördinator van India House Leuven, en Belgisch ambassadeur Jan Luyckx, een van de drijvende krachten achter de samenwerking tussen Leuven en New Delhi, trok Ridouani op werkbezoek om verschillende projecten voor Leuvense bedrijven, de universiteit en onderzoeksinstellingen op te zetten.

“Leuven zet zich op de kaart als innovatieve gezondheidsmetropool. Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India en tegelijk een nieuwe afzetmarkt aanspreken, wat voor werkgelegenheid in onze regio kan zorgen”, stelt Ridouani.

Projecten

De schepen ging onder meer in gesprek met de federale minister voor stedenbouw en Naresh Kumar, raadsvoorzitter (burgemeester) van New Delhi. Met hem sloot Ridouani een raamakkoord om de komende drie jaar een aantal projecten met Leuvense bedrijven en de universiteit uit te werken. Zo zullen er afvalinstallaties in New Delhi geplaatst worden, zullen er meetsystemen voor water- en luchtkwaliteit uitgerold worden en zal het UZ Leuven samenwerken met lokale ziekenhuizen op vlak van onderzoek en digitalisering.

“Ook met ondernemers gaan we samenwerken. We gaan Indiase ondernemers en investeerders ontvangen en wegwijs maken in onze stad en in contact brengen met Leuvense ondernemers.” Zo komen er eind deze maand Indiase ondernemers, die een speciaal programma voor management van familiebedrijven volgen, op bezoek in Leuven om bedrijven en kmo’s te leren kennen.

Ridouani wil verspreid over enkele jaren 800 Indiase leerkrachten en docenten in Leuven bijscholen, projecten rond restauratie van erfgoed opzetten en cultureel samenwerken rond muziek en gastronomie. “Dergelijke intense samenwerking is een heel goede zaak voor ons omdat we een nauwe band hebben met een belangrijke stad in een van de sterkst groeiende economische landen in de wereld.”

New Delhi en Leuven zullen samen trachten om Europese fondsen aan te wenden, in samenwerking met universiteit en bedrijven, om zoveel mogelijk uit de samenwerking te halen. Een toenemend aantal Indiase studenten en onderzoekers maakt zijn opwachting aan de KU Leuven, Imec en tal van spin-offs. Ondertussen woont in Leuven de tweede grootste populatie Indiërs in België, na Antwerpen.