Op initiatief van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen gaan 42 pas opgeleide preventiecoaches erop toezien dat bedrijven meer aandacht hebben voor de gezondheid van hun werknemers. Dat klinkt mooi maar hoogleraar arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) verwacht praktische problemen. “Hun grote uitdaging wordt het bereiken van kmo’s.”
Ongeveer 400.000 Belgen waren vorig jaar arbeidsongeschikt. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil voorkomen dat nog meer mensen uitvallen. Daarin kunnen preventiecoaches volgens hem een belangrijke rol spelen. Zij moeten erop toezien dat werknemers ook op de werkplaats aan hun gezondheid werken.
Vandeurzen trok in 2016 al 2,8 miljoen euro uit voor een proefproject, dat nu echt van start kan gaan. Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft in samenwerking met de ondernemersorganisaties Voka en Verso 42 coaches klaargestoomd om de bedrijven bij te brengen hoe ze hun werknemers gezond kunnen houden.
Opleiding
“De coaches hebben ervaring met gezondheid en veranderingen binnen bedrijven”, zegt Lisa Gebbett van Gezond Leven. “Wij geven dan een korte opleiding om als werkgever een globaal preventiebeleid op poten te zetten.” Dat kan gaan van voldoende bewegen en lang zitten onderbreken tot evenwichtig eten en stoppen met roken.
Lode Godderis vindt het een goede zaak dat gezondheidspromotie aandacht krijgt, maar ziet praktische problemen. “Elk bedrijf heeft al een dienst preventie en bescherming op het werk. Het is jammer dat de gezondheidspromotie daar niet in geïntegreerd wordt.”
Geïnteresseerde bedrijven kunnen surfen naar de website gezondopdewerkvloer.be om hun aanvraag in te dienen en van de service gebruik te maken. Een opgeleide bedrijfscoach wordt deels gesubsidieerd.