leuven culturele hoofdstad

Leuven gaat voor Europese Culturele Hoofdstad 2030

In Leuven werd vrijdagnamiddag aangekondigd dat de stad de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030 ambieert. “Het is tijd voor Leuven om zelfbewust en met een ruimere blik op de wereld zijn plaats op te eisen”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort.

Leuven als stad en de Leuvense culturele sector in het bijzonder zijn in volle beweging. Om die dynamiek te onderstrepen en te versterken heeft de stad de ambitie opgevat om zich kandidaat te stellen voor Europese Culturele Hoofdstad 2030.

De Leuvense universiteit speelt daarbij een bijzondere rol. De band tussen stad en KU Leuven vormt het DNA van Leuven dat doordrongen is van innovatie, kennis en wetenschap. Dat mondt uit in partnerschappen zoals Leuven MindGate en op cultureel vlak in KUnST Leuven, al jarenlang organisator van succesvolle stadsfestivals zoals onlangs nog 500 jaar Utopia.

Volgens schepen van Cultuur Denise Vandevoort klopt de ambitie wel deglijk met de grootte van Leuven. “De tijd dat vooral hoofdsteden de titel van Europese Culturele Hoofdsteden binnenhaalden, is voorbij. Ook steden als Mons (2015), Leeuwarden (2018), Matera (2019) en Rijeka (2020) dragen deze titel en terecht. Leuven schreef onlangs zijn 100.000ste inwoner in. Als je de 50.000 studenten meerekent, is Leuven de derde stad van Vlaanderen na Antwerpen en Gent.”

“In de beginjaren viel de titel van Europese culturele hoofdstad vaak samen met citymarketing, toerisme en belangrijke infrastructuurwerken. Nu is een duidelijke kentering merkbaar”, zegt Piet Forger, directeur cultuur stad Leuven. “De jongste jaren hangt de titel veel meer samen met het potentieel van cultuur en bij uitbreiding creatieve sectoren om een katalysator van verandering te zijn op vlak van cultuur en sociale en economische ontwikkeling.”

“Om het wat karikaturaal te formuleren: Europese Culturele Hoofdstad is geen circus dat een jaar lang de stad verovert. De titel Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030 binnenhalen is niet zozeer een einddoel op zich maar veeleer een katalysator op weg naar een beter Leuven van de toekomst.”