ReMYND heeft een molecule ontwikkeld die mogelijk op termijn diabetes bij type 2-patiënten kan genezen en het toedienen van insuline overbodig maakt. Het Leuvense biotechbedrijf gaat samenwerken met Novo Nordisk, wereldwijd actief als farmaceutische onderneming en al ruim negentig jaar toonaangevend in diabeteszorg. De insulinesreus neemt een licentie op het potentiële Leuvense diabetesmedicijn.
Bij diabetes maakt de pancreas onvoldoende of geen insuline meer aan, waardoor er te hoge suikerwaarden in het bloed terechtkomen. Patiënten moeten daarom zelf insuline inspuiten, om die suikerwaarden onder controle te krijgen. Verhoogde glucosewaarden leiden op termijn tot cardiovasculaire aandoeningen, blindheid, nierfalen, hartaanvallen, beroertes en amputaties.
De Leuvense spin-off reMYND heeft een molecule ontwikkeld die de onderliggende oorzaak van diabetes aanpakt: het wegvallen van de insulineproducerende betacellen in de pancreas.
Pancreas
“Door druk op de pancreas hebben diabetes type 2-patiënten maar twintig procent betacellen meer die werken. Onze molecule haalt de druk van de pancreas zodat die betacellen opnieuw gaan produceren”, zegt gedelegeerd bestuurder Koen De Witte.
ReMYND werkt al vijf jaar aan de molecule (ReS39), die intussen op muizen is getest. Onbehandelde dieren verliezen de helft van hun insulinecapaciteit na vier weken, terwijl muizen die de molecule kregen over tweemaal zoveel insuline beschikten.
“Binnen de twee jaar willen we beginnen testen met mensen, om dan mogelijk binnen tien jaar een medicijn in de apotheek te hebben.” Het potentiële medicijn is vooral bedoeld voor diabeten die aan type 2 lijden (de grote meerderheid) en nog insulineproducerende betacellen in hun lichaam hebben. Die zouden na behandeling geen of toch veel minder insuline meer moeten inspuiten.
Licentie
De Deense farmareus Novo Nordisk, de grootste producent van insuline wereldwijd, heeft een licentie genomen op de molecule. Bedoeling is zo snel mogelijk op patiënten te testen. Het Leuvense biotechbedrijf, waar veertig mensen werken, kan tot 350 miljoen euro opstrijken en royalties op de mogelijke latere verkoop.
ReMYND is niet alleen bezig met de behandeling van diabetes. Het werkt ook aan behandelingen die alzheimer en parkinson aan de bron aanpakken. Het verst gevorderde programma is een behandeling van alzheimer.