Het Poetsbureau maakt dezer dagen reclame dat het de hoogste lonen én een bedrijfswagen aanbiedt aan zijn poetshulpen. Maar volgens de socialistische vakbond ABVV klopt dat plaatje niet en is er sprake van bewuste misleiding van poetshulpen. Een huishoudhulp bij Het Poetsbureau moet per maand 255 euro loon inleveren om een bedrijfswagen te krijgen.
Dat bedrijven in ruil voor een bedrijfswagen een deel van het loon inhouden, is een gangbaar systeem dat al decennia ingeburgerd is. Niemand die er ophef over maakt, ook al spelen ondernemingen hiermee niet altijd een even proper spel. Anders is het als bedrijven de realiteit anders voorstellen. Dat is volgens de socialistische vakbond het geval met Het Poetsbureau.
Onvrede
In een opvallende reclamecampagne krijgen kandidaat-huishoudhulpen de belofte van “de hoogste lonen in de sector” en kunnen ze aanspraak maken op een bedrijfswagen. Volgens Het Poetsbureau is de aanwervingscampagne een groot succes. Bij de concurrentie leidt het tot grote onvrede.
Terecht, volgens de vakbond. “De werknemers krijgen geen salariswagen. In ruil voor het inleveren van loon en enkele voordelen zoals maaltijdcheques en een verplaatsingsvergoeding kunnen ze zelf een wagen leasen via het Poetsbureau.” Uit een simulatie gebaseerd op het voorstel dat een poetshulp kreeg, blijkt dat ze 225 euro moest inleveren op een maandloon van 1.116 euro netto en 4 euro aan maaltijdcheques voor 24 uur werk per week.
Loonverlies
“Een nieuwe wagen klinkt aanlokkelijk”, zegt ABVV-secretaris Issam Benali. “Maar wie financiële verrassingen schuwt, maakt best vooraf een berekening. We waarschuwen onze leden voor de misleidende reclame en raden aan te uit te tellen wat het leasevoorstel voor een Opel Corsa hen maandelijks zal kosten.” Het loonverlies kan in sommige situaties hoog oplopen.
Het Poetsbureau is een van de snelst groeiende dienstenchequebedrijven. In Vlaams-Brabant telt het negen kantoren, in Aarschot, Diest, Haacht, Dilbeek, Leuven, Londerzeel, Tervuren, Tienen en Vilvoorde. Straks komen daar drie vestigingen bij, in Asse, Halle en Merchtem.