De investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de sector chemie en life sciences zijn in tien jaar met 65 procent gestegen. Dat blijkt uit een duurzaamheidsrapport van sectorfederatie Essenscia. “De focus op innovatie is goed voor bijna één patent of één uitvinding per dag.”
De sector is goed voor twee derde van alle industriële uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in België. “Blijven innoveren is de meest geschikte manier om de concurrentiepositie van de chemie en life sciences in België te verzekeren”, zegt Essenscia.
Sinds 2001 is de productie in de sector verdubbeld, terwijl de uitstoot van de meest voorkomende emissies meer dan gehalveerd is. Volgens de federatie wil de sector blijven streven naar verdere energiebesparingen en de omschakeling naar een koolstofslimme samenleving waarin CO2 niet langer een broeikasgas maar een waardevolle grondstof is.
De sector wil ook een pionier zijn in de circulaire economie, door de recyclagegraad te verhogen, te dematerialiseren en op zoek te gaan naar hernieuwbare chemicaliën.
In de sector werken voor het eerst meer vrouwen (51 procent) dan mannen als onderzoeker. Een kwart van alle wetenschappelijke onderzoekers werkt in de chemie en life sciences. Het gaat om 10.000 mensen of een op de negen medewerkers in de sector.
Essenscia liet door de Université Catholique de Louvain (UCL) een studie uitvoeren naar het beeld dat de Belg heeft over chemie en life sciences. Van de 963 bevraagden vindt zeventig procent de sector zeer innovatief.