Damiaanstrip_BartMaessen_JanBosschaert-300×200

Pater Damiaan uit Tremelo herleeft in strip

Getekend Damiaan. Dat is de titel van het stripverhaal dat Bart Maessen en Ruben Boon schreven over het levensverhaal van Pater Damiaan. Het werd voorgesteld bij de paters van de Heilige Harten in Leuven, waar ook stilgestaan werd bij de verjaardag van zijn heiligverklaring in oktober 2010.

Pater Damiaan is na zijn dood in 1889 uitgegroeid tot een nationaal icoon. Dat blijkt onder meer uit zijn verkiezing tot grootste Belg uit de geschiedenis. Zijn solidariteit over de grenzen van nationaliteit, huidskleur, geloof en levensbeschouwing heen dient nog steeds als inspiratie.

Hoe leidde het pad van Jozef De Veuster, een jonge priester uit Tremelo, naar Molokai, waar hij opkwam voor zieken die uit de maatschappij waren verbannen? In het stripverhaal Getekend Damiaan vertellen Bart Maessen en Ruben Boon het onwaarschijnlijke verhaal van zijn tocht, van Tremelo via Leuven en Parijs naar Hawaï.

Maessen is godsdienstleerkracht aan het Damiaaninstituut in Aarschot. Boon is projectleider van Damiaan Vandaag. Jan Bosschaert illustreerde hun verhaal. De laatste Damiaanstrip dateerde van 1989. De Man van Molokai is niet meer verkrijgbaar. De paters van de Heilige Harten vonden het daarom hoog tijd voor een opvolger.

Het stripverhaal is uitgegeven door Van Halewyck, telt 56 bladzijden en kost 6,99 euro.