kmo-financiering

Kmo’s worden micro-ondernemingen

De federale ministerraad nam donderdag vijftig nieuwe maatregelen die het kmo’s gemakkelijker moeten maken. Het gaat om technische ingrepen, maar ze moeten de administratieve rompslomp gevoelig terugdringen. Dat beloven de bevoegde ministers Willy Borsus (MR) en Kris Peeters (CD&V) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Van de maatregelen die eerder getroffen werden, onthouden we vooral de creatie van een uniek dossier bij de RSVZ voor elke zelfstandige en de vereenvoudiging van de procedures bij het voedselagentschap FAVV voor ondernemingen die willen exporteren.

Tijdens de voorbije twee jaar werden al zeventig maatregelen genomen, waardoor het totaal op 120 komt. Sommige nieuwe maatregelen zijn algemeen, andere blijven beperkt tot bepaalde sectoren.

Van een manueel in te vullen document van 22 pagina’s gaat het naar een elektronisch en grotendeels automatisch afgewerkt formulier. Wie met nucleaire materialen werkt,  zoals ziekenhuizen of tandartsen, kan vanaf dit najaar eenvoudiger een vergunning aanvragen bij de nucleaire waakhond Fanc.

Nog deze legislatuur komt er een platform dat het voor kmo’s mogelijk moet maken om zich zonder al te veel rompslomp in te schrijven op overheidsopdrachten. Die zullen er allemaal verzameld worden, waardoor kmo’s met een muisklik kunnen intekenen, offertes opsturen en aanvragen indienen. In een eerste fase blijft dit beperkt tot sectoren als ict, consultancy en vorming en tot opdrachten met een geraamde waarde van minder dan 135.000 euro.

Een andere hervorming gaat ruim tachtig procent van de Belgische bedrijven voortaan als micro-onderneming kwalificeren. Dat maakt dat ze hun jaarrekening volgens het vereenvoudigde microschema kunnen neerleggen. De neerleggingskosten dalen met ongeveer 95 euro.