Niet alleen Uplace en Ghelamco hebben het zwaar te verduren in Vlaams-Brabant. Ook voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. Maandag was het de beurt aan Theo Francken om zwaar uit te halen naar OHL. Hij verwijt het clubbestuur dat het buitenlandse investeringsgroepen voortrekt ten nadele van investeerders van eigen bodem.
Een nieuwe politieke stunt van de Vlaamsgezinde politicus uit Lubbeek? Niet meteen. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Administratieve Vereenvoudiging voor de N-VA is ook fervent supporter van OHL. Om het zacht uit te drukken.
In het nieuws van de regionale televisiezender ROB haalde der Theo maandagavond hard uit naar de leiding van OHL. Hij zei dat het bestuur vooral “valse en vileine berichten verspreidt” en dat het andere en betere voorwaarden geeft aan buitenlandse investeerders dan aan de Vlaamse investeerders die verbonden zijn aan OHL op Dreef.
OHL op Dreef groepeert mensen in en rond Leuven en Vlaams-Brabant voor een zoektocht naar een lokaal alternatief voor de verkoop van de zieltogende club aan buitenlandse investeerders. Ze willen een breed draagvlak voor een toekomst zonder buitenlandse inmenging en met een sterke lokale verankering.
“Dit bestuur houdt er bepaalde praktijken op na en weigert op te stappen, terwijl iedereen daar vragende partij voor is”, stelde Francken. “Ze zouden beter de eer aan zichzelf houden maar er is blijkbaar weinig eergevoel. Ze hebben geen enkele moraliteit.”
Volgens tegenstanders van OHL houdt de club de Vlaamse investeerders op afstand en weigert ze een deal om de ploeg in Vlaamse handen te houden. Intussen knoopte het bestuur gesprekken aan met een Thaise kandidaat-investeerder, zoon van de eigenaar van de Engelse voetbalclub Leicester City. Eerder sloot OHL een voorakkoord voor een overname met een Chinese investeringsgroep. Dat is allemaal een doorn in het oog van de groep investeerders. En blijkbaar ook van Francken.
De Vlaamse investeerders zetten zichzelf vorige woensdag zélf buitenspel door weg te blijven van een bijeenkomst van de raad van bestuur, waar ze hun bod mochten komen toelichten. Die uitnodiging kwam volgens hen te laat.
Het bestuur van OHL zegt in eer en geweten over de overname te onderhandelen en hoopt snel duidelijkheid te brengen.