led-technologie

Nieuwe cluster werkt aan digitalisering van verlichting

Een nieuwe cluster van bedrijven, kennisinstellingen en onderzoekscentra onder Leuvense vlag werkt aan de digitalisering van verlichting. Groen Licht Vlaanderen bouwt voort op eerdere initiatieven rond led-technologie. “Met kennisdeling en innovatieprojecten willen we de uitrol van slimme verlichtingsconcepten stimuleren”, zegt projectmanager Catherine Lootens van de KU Leuven.

“Smart buildings en geconnecteerde verlichting gaan hand in hand. Nieuwe tendensen over automatisering, visueel comfort, datacaptatie en het internet of things (iot) gaan een grote rol spelen in onze gebouwen en infrastructuur. Klassieke verlichtingsbedrijven kunnen dat niet alleen realiseren”, zegt Lootens.

De cluster wil samenwerkingsverbanden realiseren tussen productontwikkelaars en fabrikanten van armaturen, lampen, sensoren en lichtregelsystemen enerzijds en telecomoperatoren, specialisten in automatisering en dataverwerking en ontwikkelaars van iot-componenten en -modules anderzijds.

“We zijn op zoek naar meer energiezuinige concepten en een meerwaarde voor gebouwenbeheerders en gebruikers. Met een betere afstemming van verlichting op het gebruik dalen de kosten voor het gebouw en stijgt het comfort voor de gebruiker.”

Intelligente verlichting is anno 2017 onmogelijk zonder overgang naar led-technologie. Led is een lichtbron met een hele lange levensduur, vlot regelbaar en steeds efficiënter. Led-verlichting gaat snel aan en uit en kan eenvoudig de lichtsterkte of kleurtemperatuur aanpassen.

De nieuwe cluster Groen Licht Vlaanderen mikt met nieuwe toepassingen op enkele sectoren. “In de woon- en zorgcentra kan verlichting sterk bijdragen tot de levenskwaliteit van zieken en bewoners. Daarnaast zien we een groot potentieel in kantoorverlichting. Licht kan een belangrijke invloed hebben op de activiteitsgraad.”