De Vlaamse kmo’s hebben dit jaar al 23.000 extra banen gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx met kmo-kantoren in Leuven en Vilvoorde. De banengroei is het gevolg van de economische rugwind en de maatregelen van de regering, zegt SD Worx.
In het derde kwartaal steeg de tewerkstelling in Belgische kmo’s met 0,39 procent tegenover het voorgaande kwartaal. In Vlaanderen steeg de tewerkstelling 0,65 procent, in Brussel 0,2 procent en in het Waalse gewest was er een lichte daling met 0,1 procent.
Dat de banen voornamelijk in Vlaanderen worden gecreëerd, is het gevolg van het industriële weefsel in Vlaanderen, dat veel gevoeliger is voor de conjunctuur dan de rest van het land. Sinds begin dit jaar bedraagt de tewerkstellingsgroei in België 1,4 procent, zo berekende de loonstrookverwerker op basis van gegevens uit zijn databank. Voor Vlaanderen gaat het om een groei met 2,3 procent, voor Brussel met 0,4 procent en Wallonië met 0,1 procent.
Omgerekend betekent dit dat er in de Vlaamse kmo’s in 2016 al 23.500 banen bijkwamen. Voor Brussel en Wallonië is de aangroei kleiner: duizend extra banen in Brusselse kmo’s en vijfhonderd in Waalse kmo’s.
Het derde kwartaal op rij met duidelijke tewerkstellingsgroei stemt SD Worx positief, zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij de hr-specialist. Ook het feit dat kleine kmo’s aanwerven is illustratief voor de groei. “Normaal zijn kleinere bedrijven erg conservatief in aanwerven en ontslaan. Dat ook zij nu aanwerven, is erg positief.”
Dat bedrijven extra volk aantrekken is een gevolg van de goede economische conjunctuur. “Maar ook de regeringsmaatregelen om de lonen te verlagen zijn meegenomen. Ze betekenen een duwtje in de rug om aan te werven.”