Het universitair ziekenhuis van Leuven gaat plastic flesjes voor babyvoeding voortaan recycleren in plaats van ze te verbranden. Een proefproject in Gasthuisberg op aangeven van speenflesjesproducent Materni heeft de haalbaarheid van de recyclage aangetoond.
Naar milieunormen is dat een stevige primeur. Tot dusver werden in ons land jaarlijks ongeveer tien 10 miljoen plastic flesjes verbrand na gebruik. Daardoor ging meer dan 300 ton aan kwaliteitsvolle kunststoffen verloren.
In 2013 werd in UZ Leuven het proefproject Baby Bottle Reborn gelanceerd op aangeven van speenflesjesproducent Materni. In het proefproject werden de juridische, technische en logistieke problemen in kaart gebracht om de miljoenen babyflesjes die jaarlijks bij het afval belanden te recycleren.
Er werden ook oplossingen bedacht. Als resultaat sorteert het UZ Leuven de flesjes voortaan als pmd-afval. Zo kunnen ze nadien tot nieuwe grondstoffen gerecycleerd worden.
Bedoeling is om dit concept verder uit te rollen, zodat ook andere ziekenhuizen in België de flesjes onder strikte voorwaarden kunnen sorteren om later te recycleren. Hiervoor kunnen de initiatiefnemers rekenen op de steun van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Ovam en Fost Plus, de vzw die sinds 1994 de verpakkingssector groepeert.