Alle bedrijven aan de lego? Alle bedrijven aan de lego! Tenminste als het van UC Leuven-Limburg (UCLL) afhangt. Volgens de hogeschool helpen de kleine blokjes om creatief te denken. In de lokalen in Heverlee (Leuven) testte UCLL maandag experimentele brainstormsessies uit op de eigen studenten. Vanaf november organiseert de instelling zulke sessies ook voor bedrijven, eerst in Limburg en later in Leuven.
Hogeschool UCLL ging maandag aan de slag met Lego Serious Play, een brainstormtechniek in volle opgang. Meer dan 300 eerstejaarsstudenten marketing speelden op campus Proximus een namiddag lang met blokjes. Ze leerden de variant op de klassieke brainstorm gebruiken als oplossingsmethode voor complexe innovatievraagstukken.
Lego Serious Play zoekt nieuwe perspectieven voor complexe uitdagingen. In een snel veranderende wereld is geen plaats voor een status quo. Businessmodellen worden op hun kop gezet, competenties en expertise worden herbekeken en de interactie tussen aanbieder en klant wordt uitgedaagd. Nochtans blijven we gebruik maken van de bekende management- en organisatietheorieën om met een onderneming succesvol te zijn.
Trying to solve our problems with the same way of thinking that created them is in itself a problem. Lego trad in de voetsporen van Albert Einstein en realiseerde zich dat het tijd wordt om de zaken anders aan te pakken. Zo ontstond de methode van Lego Serious Play. Door bewust een beroep te doen op de verbeelding bij het bouwen van metaforische 3D-modellen en het maken en vertellen van verhalen ben je in staat om vastgeroeste denkpatronen los te laten. In het buitenland zijn er al heel wat bedrijven die Serious Play gebruiken.
“Met Lego haal je dingen uit elkaar om die nadien weer in elkaar te steken. Je gaat evalueren. Hetzelfde gebeurt in een bedrijf: je stimuleert je denkproces op een andere manier”, zegt Marc Sonnaert van de Duck Academy, docent van de creatieve sessie. “Je kan het bijvoorbeeld gebruiken bij teams die opnieuw samengesteld worden. Het kan dan helpen om snel tot een nieuw teamgevoel te komen. Maar je kan het ook gebruiken voor complexe problemen. Zeker in situaties waarin veel ideeën samengebracht moeten worden.”