Bij Living Tomorrow in Vilvoorde wordt constant nagedacht over hoe huidige en te verwachten technologische innovaties onze toekomst kunnen beïnvloeden. Een van de thema’s is gezondheidszorg. Resultaten van die denktank worden als demo’s geïntegreerd in de rondleiding My health tomorrow. De health mirror ofte gezondsheidsspiegel werd dinsdag in primeur voorgesteld aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).
De toename van wearables en andere sensoren in smartwatches, smartphones en smartclothing zorgt voor een tsunami aan medische data die nog exponentieel aan het toenemen is. De voortschrijdende informatisering zal het ook mogelijk maken dat externe partijen op basis van algoritmes bepaalde diagnoses kunnen stellen.
De health mirror die in Living Tomorrow wordt getoond, kwam tot stand na overleg met artsen en toont wat er mogelijk kan zijn in de toekomst. In de demo worden de data onder steeds dezelfde omstandigheden gegenereerd: een persoon staat rustig voor de spiegel, ’s morgens na het opstaan. Een verhoogde hartslag bij rust heeft een andere betekenis dan tijdens een zware inspanning.
De health mirror toont een patiënt in 2025 die al opgevolgd wordt door een cardioloog. Al zijn data gaan naar een door zorgverstrekkers bemand datacenter dat duizenden patiënten opvolgt op basis van algoritmes die door wetenschappers werden opgesteld. De programma’s kunnen evenwaardige diagnoses stellen als de artsen.
Een kernteam van cardiologen dat doorlopend standby is, krijgt dan van het datacenter door wanneer er zich abnormaliteiten voordoen. De arts kan oordelen of er al dan niet een dringende consultatie of opname nodig is. Zo kunnen specialisten een veelvoud van het huidige aantal patiënten opvolgen.
In een andere toepassing wordt de persoon die voor de health mirror staat als skelet weergegeven, samen met een aantal organen. Het geraamte volgt de bewegingen van de persoon die voor de spiegel staat.
De health mirror wordt opgenomen in de rondleiding bij het demonstratie- en innovatieplatform.