SESVanderHave heeft dinsdag op de bedrijfsterreinen in Tienen een hoogtechnologisch centrum voor onderzoek naar suikerbieten geopend. Het nieuwe R&D-onderzoekscentrum met de naam SESVanderHave Innovation Center (SVIC) is een investering van 20 miljoen euro. In aanwezigheid van 250 internationale klanten en wetenschappers werd het complex ingehuldigd door federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR). Het SVIC is het meest innovatieve serrecomplex in Europa.
Dertien maanden na de start van de werken is het SVIC een van de meest hoogtechnologische onderzoeksinstellingen die ooit werden gebouwd in de suikersector. Het centrum omvat meer dan 13.000 vierkante meter serres en 2.000 vierkante meter laboratoria, samen vier voetbalvelden groot.
“Landbouwers in meer dan vijftig landen telen onze zaden. Die geografische verspreiding beïnvloedt de suikerbietrassen door verschillen in klimaat, grondsoorten en ziektes”, zegt Rob Van Tetering, ceo van SESVanderHave. “In het SVIC kunnen we al die factoren analyseren en het klimaat van elk onderzoekscompartiment afzonderlijk sturen. Door de nieuwe technieken kunnen we sneller en meer jonge plantjes onderzoeken. Zo kunnen we bijna dubbel zo snel nieuwe rassen ontwikkelen.”
Het SVIC staat voor toptechnologie onder glas. “Met innovatieve biotechnologiemethodes kunnen we zelfs het DNA van de suikerbiet ontleden. Dit is suikerbietenonderzoek 2.0.”, stelt Gerhard Steinrücken, directeur R&D.
Het onderzoekscentrum is een schoolvoorbeeld van ecologisch verantwoord ondernemen. Het vangt meer dan acht miljoen liter regenwater op. De led-lampen zijn tot 400 procent zuiniger dan traditionele lampen. Door verduisterende schermen wordt de lichtpollutie tot een minimum beperkt.
SESVanderHave brengt straks suikerbieten op de markt met een hogere opbrengst, een betere ziekteresistentie en minder afhankelijk van pesticiden. “Wij geloven in de suikerbiet, ondanks de afschaffing van de quota in 2017”, zegt Van Tetering.