Gulden Spoor voor Saskia Van Uffelen (eindelijk nog eens een vrouw)

saskia van uffelenHet Gulden Spoor voor economische uitstraling is maandagavond uitgereikt aan Saskia Van Uffelen. De Vlaams-Brabantse onderneemster uit Londerzeel is ceo bij Ericsson Belux in Zaventem. De onderscheiding van Beweging Vlaanderen-Europa gaat eindelijk nog eens naar een vrouw.

De vzw Beweging Vlaanderen-Europa reikt elk jaar een Gulden Spoor voor economische uitstraling uit aan verdienstelijke personaliteiten die een opmerkelijk spoor op sociaal-economisch gebied trekken. De voorbije jaren was dit een echt mannenbastion. Saskia Van Uffelen breekt met die weinig verheven traditie. Zij ontving de onderscheiding in het stadhuis van Antwerpen.

Saskia Van Uffelen studeerde lichamelijke opvoeding maar kwam terecht in de wereld van ict en telecommunicatie. Ze maakte twee opvallende carrièresprongen. Na enkele managementfuncties bij diverse ict-bedrijven werd ze twaalf jaar geleden ceo bij het Franse Bull. Daar slaagde ze erin de omzet te verdubbelen en het bedrijf te transformeren van hardwareproductie naar een brede provider van ict-diensten en -oplossingen.

In 2014 maakte ze de overstap naar Ericsson Belux, de Zweedse specialist in mobiele netwerken. “Ik wil de werknemers leren trots te zijn op hun bedrijf en meer naar buiten te komen”, zei ze bij haar aanstelling als ceo voor België en Luxemburg. Vanuit het hoofdkwartier in Zaventem slaagde ze erin het Zweedse bedrijf met een traditie van ruim honderd jaar in telecommunicatie een nieuwe dynamiek te geven.

Van Uffelen, die tot rust komt op haar grasmaaier, is méér dan een bedrijfsleidster. Ze werd uitgeroepen tot ict-woman of the year en de Belgische regering stelde haar aan als eerste digital champion in het kader van de Europese digitale agenda. Als ambassadrice voor digitalisering zet ze haar schouders onder campagnes om jongeren en vooral meisjes warm te maken voor een job in de digitale economie. Ze is ook auteur van het boek Iedereen Baas over vier generaties die samen op de werkvloer staan.

Van An De Moor, voorzitster van de Beweging Vlaanderen-Europa, kreeg ze de lof die ze verdient. “Ze toont zich een straffe madam in de manier waarop ze haar topjob combineert met engagement voor een digitaliseringsupdate van ons onderwijs en met acties om de digitale kloof voor kansarme groepen in de informatiemaatschappij te dichten.”