In het Hageland zijn heel wat goede wijnbouwers actief. Maar ze beschikken niet over de nodige middelen om kwaliteitsparameters te meten tijdens het productieproces. Het nieuwe project Coöperatief Wijnlabo Hageland in Lubbeek wil daar verandering in brengen.
Coöperatief Wijnlabo Hageland Wil alle wijnbouwers uit het Hageland gebruik laten maken van analyses van de stalen. Zo kunnen ze de ideale oogsttijd bepalen en het productieproces op de voet volgen. Dit draagt bij tot de kwaliteit van Hagelandse wijn en versterkt tevens de streekidentiteit van het Hageland als wijnbouwregio.
Het op te richten lab is een van de acht goedgekeurde plattelandsprojecten in het Hageland die financiële steun krijgen van het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER. In totaal gaat het om een bedrag van 293.500 euro. Het gaat zowel om gemeente-overschrijdende initiatieven als projecten die worden uitgewerkt in Aarschot, Diest, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Tielt-Winge en Zoutleeuw.
“Deze projecten spelen in op de dynamiek en de noden van de streek. Heel actuele Hagelandse plattelandsthema’s zijn aan de orde. Zo zetten ze in op thema’s als vergrijzing en asielzoekers. Maar we investeren ook in lokale wijn, de Hagelandse icoon”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en Europa.
Hageland+ lanceert ook een nieuwe oproep voor projecten. “Kiemprojecten krijgen tot 5.000 euro, dienstverleningsprojecten tot 50.000 euro en investeringsprojecten tot maximaal 120.000 euro. De projecten moeten de versterking van het platteland beogen. Als ze daaraan voldoen, komen ze in aanmerking om zestig procent van de projectenkosten terugbetaald te krijgen.”