De driemaandelijkse kmo-jobindex van SD Worx toont aan dat kmo’s dit jaar zeer positief hebben ingezet op vlak van tewerkstelling. Zo noteert de HR-dienstenverlener de hoogste kwartaalstijging sinds zes jaar met een stijging van 0,7%. Meer nog: de jobindex bereikt haar hoogste peil (113 punten) sinds de start van de metingen eind 2005.
Net zoals vorig kwartaal kleurt de kmo-tewerkstelling positief voor alle gewesten, met Vlaanderen als uitschieter (+1,1%). Opvallend is ook dat de kleinste kmo’s, met minder dan twintig werknemers, een inhaalbeweging doen in het eerste kwartaal van 2016 na enkele maanden stagnatie.
Sinds eind 2005 werken er 13 procent meer mensen bij bedrijven met maximaal honderd werknemers en dat was dus nog nooit zo hoog. “Het is vooral de laatste opvallende kwartaalstijging met 0,7% die optimistisch stemt”, zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx. “Vorig kwartaal was de stijging amper 0,1% en voor heel 2015 was deze 1,1%. Na jarenlange stagnatie ziet het ernaar uit dat er een nieuwe structurele stijging zit aan te komen. Het is van 2010 geleden dat we zo’n hoge kwartaalstijging kenden en het is nu toch al het vijfde kwartaal op rij dat er positief nieuws is.”
In Vlaanderen steeg de tewerkstelling bij kmo’s vooral bij de allerkleinste bedrijven, met maar liefst 1,2%. Een opvallende trend want deze bedrijven gaan niet over één nacht ijs om aan te werven. De groei is vooral terug te vinden in de bouw- en IT-sector. Een mogelijke verklaring is dat deze bedrijven nieuwe werknemers aangeworven hebben omdat er vanaf het eerste kwartaal van 2016 in het kader van de taxshift extra voordelen zijn voor wie voor het eerst een tot zes medewerker(s) in dienst neemt.
Op de profielfoto van de nieuwe kmo-werknemer staat een deeltijdse bediende tussen 25 en 29 jaar. Er werden immers bijna drie keer zoveel bedienden aangeworven dan er arbeiders bijkwamen, en van de vier nieuwkomers hebben er drie een deeltijds contract.