Technologische industrie blijft groeien

Marc Lambotte (Agoria)
Marc Lambotte (Agoria)

De technologische industrie in ons land zal dit jaar met twee procent groeien, zo blijkt uit de vooruitzichten van technologiefederatie Agoria. “De regeringsmaatregelen om de loonkosthandicap te doen dalen, ondersteunen de groei en dat zorgt voor meer banen en investeringen. Zo willen de technologiebedrijven dit jaar 1.500 extra mensen aanwerven”,  zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. “Maar toch is de opleving nog fragiel. De wereldeconomie staat onder druk.” Bovendien dreigt de Europese aanval op het Belgische belastingsysteem de fiscale handicap van ons land verder te verzwaren. Agoria vraagt een fiscaal stabiel kader en steunt dan ook het voorstel van minister Van Overtveldt om de vennootschapsbelasting te verlagen tot twintig procent. “We moeten de bedrijven de keuze geven tussen het huidige systeem met aftrekmogelijkheden of een verlaagd tarief van twintig procent”, zegt Lambotte

De technologische industrie sloot 2015 af met een bescheiden groei van 0,5 procent. Na de moeilijke jaren 2013 en 2014 werd 2015 zo het jaar van het begin van de opleving. Een opleving die dit jaar (+2%) zal verderzetten en ook terug voor het eerst sinds 2012 jobgroei (+1500 banen) oplevert. Alle sectoren verwachten in 2016 groeicijfers neer te zetten, zo blijkt uit de economische vooruitzichten van Agoria.

Agoria duidt op de noodzaak om onze huidige loonkosthandicap van 12,5 procent weg te werken. “Dit jaar kunnen we het verder goed doen, als we onze inspanningen blijven volhouden. De afbouw van de loonkosthandicap is immers geen sprint, maar wel een marathon,” zegt Lambotte. “Dat Duitsland de voorbije jaren zijn lonen heeft laten ontsporen, heeft ons geholpen. Maar we mogen er niet van uitgaan dat Duitsland dezelfde fout zal maken.”

“2016 wordt een belangrijk jaar dat essentieel wordt voor onze economie”, zegt Lambotte. “Als we onze concurrentiepositie verder kunnen verbeteren, ziet de toekomst van onze industrie er goed uit. Indien we echter de loonmatiging laten varen en fiscale onzekerheid krijgen, dan zal dit verhaal niet kloppen. Het is een keuze tussen meer en minder jobs.”