LindaCare, een softwarebedrijf uit Leuven dat gespecialiseerd is in het leveren van oplossingen voor het telemonitoren van patiënten met een chronische ziekte, sloot een samenwerkingsovereenkomst met het Universitair Ziekenhuis Leuven. Doel van deze overeenkomst is de patiëntenzorg binnen UZ Leuven te verbeteren, door het vereenvoudigen van de manier waarop patiënten met een chronisch hartfalen met een implantaat, een zogenaamd ‘Cardiac Implanted Electronic Device (CIED)’, vanop afstand worden opgevolgd.
De bestaande processen voor het vanop afstand bewaken van deze patiënten vergen veel menselijke interventies, wat een risico vormt voor de kwaliteit van de zorg voor de patiënt. Het remt ook de verdere ontwikkeling van het tele-monitoren van deze patiënten. Verpleegsters en cardiologen worden immers dagelijks geconfronteerd met de complexiteit van verschillende tele-monitoring omgevingen van verschillende fabrikanten van implantaten, wat de schaalbaarheid om patiënten op deze manier te kunnen opvolgen, bemoeilijkt.
“De missie van LindaCare’s is hulpverleners en ziekenhuizen te helpen om de kost van de medische zorg onder controle te houden, de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren en de veiligheid van de patiënten met chronische ziekten te verzekeren, door het vereenvoudigen van het op afstand bewaken van deze patiënten”, zegt Shahram Sharif, CEO en oprichter van LindaCare.
“De eerste versie van het LindaCare product is een web gebaseerd software platform voor het tele-monitoren van patiënten met chronisch hartfalen en hartritmestoornissen met een CIED. Wereldwijd wordt het aantal patiënten geschat op tien miljoen.
Het UZ Leuven, met ongeveer tweeduizend bedden en negenduizend medewerkers, wordt beschouwd als een van de grootste academische en meest innovatieve ziekenhuizen in Europa. “De afgesloten samenwerkingsovereenkomst geldt voor het volledige Nexuz Health netwerk, een medisch samenwerkingsverband tussen zeventien ziekenhuizen in Vlaanderen, waaronder ook UZ Leuven”, zegt Sharif. “De samenwerkingsovereenkomst met UZ Leuven verschaft ons een diepgaand inzicht in de bestaande klinische praktijken met betrekking tot het tele-monitoren van patiënten.”
“Deze oplossing zal niet alleen de efficiëntie binnen ons tele-monitoring team drastisch verhogen, het zal ook de zorg aan onze patiënten verbeteren”, zegt professor dokter Rik Willems, cardioloog bij het UZ Leuven.
“Dit is voor ons een eerste stap in onze ambitie om een voortrekkersrol op te nemen voor het invullen van de tele-monitoring behoeften van zorgverstrekkers en ziekenhuizen, over een heel scala van tele-monitoring apparaten en ziektedomeinen, startend met chronisch hartfalen om daarna uit te breiden naar andere ziektedomeinen zoals chronische obstructieve longaandoeningen”, zegt Shahram Sharif.