Hydroko innoveert met slimme watermeter

HYDROKOHydroko is een van de innovatiehelden van de nakende Vlaamse Innovatiebeurs. De kmo uit Kapelle-op-den-Bos ontwikkelde een slimme watermeter. Die maakt het mogelijk om het watergebruik minutieus op te volgen, zonder hulp van derden. De hoofdkraan in uw woning wordt binnenkort intelligent.

In de Eskimofabriek in Gent vindt op donderdag 8 oktober de Innovatiebeurs plaats. Dertien zogenaamde Vlaamse innovatiehelden tonen er hun realisaties. Drie ondernemingen uit Vlaams-Brabant behoren tot dat selecte groepje. Een van hen is Hydroko.

Hydroko produceert kranen voor watermeters in opdracht van watermaatschappijen. Vanuit die activiteit ontwikkelde het de slimme meetlijn. Die biedt verschillende voordelen, zowel voor de watermaatschappijen als voor de particuliere gebruiker.

Via het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant in Leuven, een van de vijf Vlaamse innovatiecentra, kwam Hydroko in contact met Imec. Het onderzoekscentrum uit Leuven zette het volledige elektronicagedeelte op punt. Het project kreeg ook steun van het IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie.

“Onze klanten zijn alle waterbedrijven in België”, zegt Mark Indigne. “Door de slimme meetlijn moeten de watermaatschappijen gedurende 16 jaar niet meer bij u thuis langskomen om de index op te meten.” Het door batterijen gevoede systeem heeft een autonomie van maar liefst 16 jaar. En een gegarandeerde draadloze connectiviteit, ook in moeilijke omstandigheden zoals waterkleppen in dieper gelegen kelders.

“Het voordeel voor de klant is dat hij zelf zijn waterverbruik kan opvolgen”, stelt Bart Dewaele. “Hij wordt ook geïnformeerd als er een lekkage of een gebarsten pijp is. Of bij bevriezing van de watermeter. Bovendien kan de watermaatschappij het reëel gebruik factureren, eerder dan met voorschotfacturen te werken.”

De loodvrije kunststofkraan en motorisering werden door Hydroko in eigen huis ontwikkeld. Het bedrijf werkt volop aan de commercialisering en hoopt dat de slimme waterklep op termijn in alle Belgische huishoudens geïnstalleerd wordt.