Op vraag van de provincie Vlaams-Brabant gaan de lokale en federale politiediensten in oktober extra controleren op rijden onder invloed. Daarbij zal nog extra aandacht gaan naar de chauffeurs van zware voertuigen, autocars en autobussen die leerlingen vervoeren.
“Rijden onder invloed leidt tot gevaarlijk verkeersgedrag”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. “Chauffeurs die rijden onder invloed van alcohol tonen meer onnodige variatie in de snelheid en in de koers die ze proberen te houden. Wie rijdt onder invloed van alcohol heeft last van tunnelzicht en herkent potentieel gevaarlijke situaties minder snel.”
De komende maand gaan de politiediensten in het bijzonder professionele chauffeurs aan controles op rijden onder invloed onderwerpen. “Verkeersongevallen met vrachtwagens doen zich minder vaak voor maar de schade bij dit soort ongevallen is des te groter. In 2014 gebeurden in Vlaams-Brabant 258 letselongevallen met vrachtwagens van meer dan +3,5 ton. Daarbij vielen 384 slachtoffers, zestien mensen overleefden het ongeval niet’, zegt De Witte.
Uit de analyse van de verkeersongevallen met lichamelijk letsel die in 2014 in Vlaams-Brabant gebeurden, blijkt dat de ongevalspiek zich voordoet in de maanden september en oktober. De start van het nieuwe schooljaar met opnieuw meer verkeer en de gewijzigde weersomstandigheden, zoals een nat wegdek, zijn hiervoor een verklaring.
“Per duizend verkeersongevallen met lichamelijk letsel in België zijn er zeventien doden”, zegt de gouverneur. “Als alleen de ongevallen met vrachtwagens worden beschouwd, loopt het dodental op tot 45. Nochtans is het ongevallenrisico per miljard afgelegde voertuigkilometers voor vrachtwagens niet hoger dan voor andere weggebruikers.”