Eerste testterrein voor drones geopend in Lubbeek

DRONESIn Lubbeek werd het eerste universitaire testterrein voor drones in België geopend. De zeven onderzoeksgroepen van de KU Leuven die met dronetechnologie bezig zijn, beschikken vanaf nu over een eigen afgesloten luchtruim waar ze hun research kunnen uittesten. Daarvoor werd een akkoord gesloten met het ministerie van Defensie en een plaatselijke modelbouwclub. Ondernemingen uit Vlaams-Brabant zijn welkom voor projectmatige samenwerking.

De KU Leuven is intens bezig met onderzoek naar drones. Er wordt studiewerk verricht naar transport van pakketjes, inspectie van fruitboomgaarden, het 3D in kaart brengen van gebouwen, datacommunicatie en het monitoren van landbouwprocessen. “De kleine, onbemande luchtvaartuigen worden door zeven onderzoeksgroepen ontwikkeld zowel naar platform als naar applicaties”, zegt Joris De Schutter, hoogleraar faculteit ingenieurswetenschappen.

Al die nieuwe technologie moet grondig en veilig uitgetest worden. Daarom gingen de onderzoekers op zoek naar een testterrein in de regio Leuven. Dat vonden ze op het terrein van de plaatselijke modelbouwclub The Flying Moths in Lubbeek, op een open vlakte aan de rand van een maïsveld.

Dat terrein beschikt al over de nodige vergunningen, waardoor de onderzoekers meteen aan de slag kunnen. De eerste testvluchten vonden recentelijk plaats. Vanaf volgende maand kunnen onderzoekers er terecht om projecten uit te testen en te optimaliseren.

De tweede generatie drones wordt vooral ontworpen om pakketjes te kunnen leveren, bijvoorbeeld het transport van geneesmiddelen tussen ziekenhuizen. “De nieuwe toestellen vliegen verder, langer en sneller. Ze hebben een compacte vleugel en kunnen verticaal stijgen en landen. Het lijkt steeds meer op een combinatie van een drone en een vliegtuig”, stellen de onderzoekers.

Het testterrein wordt exclusief gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar KU Leuven reikt wel de hand naar de industrie voor projectsamenwerking. Voka juicht het initiatief toe. “Hoe meer onderzoek hoe beter. Onder meer naar reikwijdte en batterijen”, zegt Kristof Lowyck, expert innovatie van Voka Halle-Vilvoorde.