Jan Vandenplas beste tapper ter wereld

Jan-VandenplasJan Vandenplas won in Londen de finale van Stella Artois World Draught Master 2015, het officieuze wereldkampioenschap biertappen. De 24-jarige barman van café Nine op de Oude Markt in Leuven is een jaar lang de beste tapper van de wereld. “Ik ben nu wereldwijd de officiële ambassadeur van Stella Artois. Een hele eer”, zegt de Leuvenaar. “In aanloop naar de finale heb ik hard getraind. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

De Stella Artois World Draught Masters is een jaarlijkse wedstrijd biertappen die georganiseerd wordt door AB InBev. De deelnemers moeten de perfecte pils tappen. Ze worden gequoteerd op snelheid en precisie van uitvoering van het schenkingsritueel. Dat bestaat uit negen verschillende handelingen: van het tappen van het bier tot het opdienen op tafel.

In de deelnemende landen wordt een nationale Stella Artois Draught Master gehouden. Vandenplas, toen nog aan de slag in café Louvain Louvain in Leuven, won begin juni in Leuven de Belgische finale. De 21 nationale winnaars namen het tegen elkaar op in de negentiende editie van de Stella Artois World Draught Masters in Wimbledon, een wijk in Londen. In een pittig duel versloeg Vandenplas zijn laatste concurrent uit Nieuw-Zeeland. In de jury zat onder meer Paul Van de Walle, meesterbrouwer bij AB InBev in Leuven.

Vandenplas is vandaag barman bij Nine, het jongste café op de Leuvense Oude Markt. Belgische bieren worden traditioneel gereserveerd in unieke glazen die ontworpen zijn om het smaakprofiel te beklemtonen. “Voor Stella is dat het kelkglas. Het schenkingsritueel maakt gebruik van de golvende lijnen, de voet en de typische goudkleurige rand van dat glas.”

Vandenplas is de derde Belgische wereldkampioen op rij. Hij volgt Marjolein Geuens en Allaine Schaiko op. Het is de negende Belgische wereldtitel sinds het ontstaan van de competitie in 1997.