Bovin bouwt sokkel van borstbeeld van Eddy Merckx

2015-06-19 11.40.19Bovin Beton & Natuursteen uit Kortenaken bouwde een sokkel waarop in het najaar een bronzen borstbeeld van Eddy Merckx verrijst in Meensel-Kiezegem, geboortedorp van de grootste wielrenner aller tijden. Tijdens de doortocht van de derde rit van de Ronde van Frankrijk op 6 juli stopt Merckx himself op de locatie in de Tieltsestraat. “Het wordt spannend want hij heeft de sokkel nog niet gezien”, zegt Ronny Wolfs van Bovin.

Het is niet het eerste en het zal ook niet het laatste zijn. Eddy Merckx had al een standbeeld boven op Stockeu in Stavelot en vorige maand werd in zijn woonplaats Meise een kunstwerk opgetrokken voor zijn zeventigste verjaardag. Zijn geboortedorp Meensel-Kiezegem, deelgemeente van Tielt-Winge in het Hageland, kon niet achterblijven. Tijdens de doortocht van de Touretappe Antwerpen-Hoei nu maandag wordt de sokkel onthuld op het terrein van Boerenhof, het stamcafé van Merckx dat recht tegenover zijn geboortehuis ligt.

Het Comité 525, een verwijzing naar het aantal profzeges van Merckx, klopte voor het kunstwerk aan bij Luc De Blick uit Glabbeek. Voor de sokkel deed het een beroep op Bovin. “We hebben die eigenhandig gemaakt uit Belgische blauwe hardsteen van de Carrières du Hainaut“, zegt woordvoerder Ronny Wolfs. De authentieke en iconische blauwe steen vanuit de diepste grondlagen in Soignies in Henegouwen leende zich uitstekend voor de sokkel. “De blok is 80 centimeter breed, 1 meter lang en 20 centimeter dik. En licht van kleur.”

De steenkapperij van Bovin Natuursteen voldeed aan alle eisen inzake maten en kleuren. “Lang hebben we er niet aan gewerkt. De steen komt recht uit het blok. We hebben die behandeld en gepolijst.” Het prijskaartje bedraagt 1.250 euro. De officiële plaatsing van het kunstwerk volgt op een nog nader te bepalen datum in het najaar van 2015.