Velo, het sociale-economiebedrijf in Leuven, bestaat twintig jaar. Studenten en Leuvenaars kunnen bij Velo een fiets huren of er hun tweewieler laten herstellen.
Directeur Jos Vandikkelen vertelde naar aanleiding van de viering van twintig jaar Velo dat ze gestart zijn met het proefproject ‘Rent-a-coach’: “De voorbije jaren bouwen we veel expertise op in het omgaan met diversiteit op de werkvloer. Die kennis stellen we nu ook ter beschikking van bedrijven uit de regio.”
“We weten dat in veel bedrijven de behoefte leeft naar ondersteuning bij de omgang met diversiteit. Met ons consultancy-aanbod spelen we ook in op het feit dat de Vlaamse overheid wil dat de werknemers die wij hier begeleiden sneller doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt”, zegt Vandikkelen. Hij is niet onverdeeld gelukkig met die eis tot snellere doorstroming. “Een belangrijke groep dreigt hierdoor opnieuw uit de boot te vallen. Voor hen zal er binnen een aantal jaren ongetwijfeld weer een begeleidingsproject moeten opgestart worden, terwijl dat nu al bestaat.”
Velo werd twintig jaar geleden gestart in de kelders van het Alma II-studentenrestaurant met de steun van de stad Leuven, de KU Leuven en het ACW. Het project is inmiddels uitgegroeid tot een sociale-economiebedrijf waar zo’n 120 mensen werk vinden.
Studenten kunnen bij Velo tegen een voordelig tarief een fiets huren voor één of meerdere maanden. Er is ook een fietsherstelplaats waar je je fiets zelf kan herstellen of dat kan laten doen door Velo-techniekers.
Velo viert het jubileum de komende dagen met een open deur. Op 11, 12 en 13 mei kunnen bezoekers een kijkje nemen in de ateliers op de Veilingsite aan de Hollestraat 1 in Heverlee. De installatie van stadskunstenaar Ief Spincemaille: ‘Hacking Velo’ is er te bezichtigen. De kunstenaar zal ook aanwezig zijn. Elke dag om 11 uur en om 14 uur start een begeleid bezoek aan Velo met de directeur als gids. Het vertrek is telkens aan de onthaalbalie.