Provincie steunt aansluiting scholen op arbeidsmarkt

Marc FlorquinDe aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is een actueel thema. Ook veel scholen in Vlaams-Brabant spannen zich met allerlei activiteiten en initiatieven in om de jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt. “Een van de speerpunten in ons beleid is om de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt zo naadloos mogelijk te laten verlopen”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en economie. ” Het onderwijs moet jongeren immers klaarstomen voor de samenleving en niet in het minst voor de arbeidsmarkt. Daarom  lanceerden we een oproep naar Vlaams-Brabantse scholen om goede praktijkvoorbeelden te delen. Tegelijkertijd willen we deze scholen graag belonen voor hun inspanningen die ze leveren om deze aansluiting vlotter te laten verlopen.”
Er werden elf projecten ingediend door negen Vlaams-Brabantse scholen. Daar werden er uiteindelijk drie uitgekozen die maandag een cheque van duizend euro krijgen. De VeSt (Buitengewoon secundair onderwijs) uit Vilvoorde zorgt op een laagdrempelige manier voor een warme overdracht tussen de vertrouwde leer- en leefomgeving van een groep jongeren met speciale behoeften  en de arbeidsmarkt.
D’Hek Landen betrekt met het project ‘Onderwijs plus arbeidsmarkt’ de hele school vanaf het eerste jaar met een voorbereiding op de arbeidsmarkt. Alle initiatieven worden genomen op maat van de leeftijd en de studierichting van de leerlingen.
Castor, het Centrum Leren en Werken, uit Vilvoorde, begeleidt jongeren via een tweedehandswinkel naar een plaats op de arbeidsmarkt.