Het aantal WCO-procedures (Wet Continuïteit Ondernemingen) daalde met sinds de wetswijziging van augustus 2013 met de helft. De bedrijven die vandaag een opschorting van betaling krijgen, zitten zo diep in de moeilijkheden dat de kans op redding minimaal is. Dat blijkt uit een studie van informatiebureau Graydon. Volgens Graydon vinden bedrijven te laat de weg naar WCO.
Unizo bevestigt dit. “De WCO kan enkel succesvol zijn, als de ondernemingen die er gebruik van maken nog te redden zijn. Maar dat kan alleen maar door preventief te werk te gaan. Je moet bedrijven te pakken krijgen, voor ze in het rood gaan en onder de radar verdwijnen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.
Ondernemershorizon, een initiatief van Unizo , detecteert proactief knipperlichten bij bedrijven en helpt ze weer op het juiste spoor. Unizo benadrukt evenwel dat een diepgaande evaluatie en eventuele hervorming van de WCO ook noodzakelijk zijn. Die evaluatie moet zich, naast het preventieve luik, vooral focussen op het verder terugdringen van misbruiken, en het zoeken naar een beter evenwicht tussen de rechten van de schuldenaar en die van de schuldeisers.
De ondernemersorganisatie bespreekt dit samen met haar aangesloten Federatie Vrije Beroepen binnen het CAP-netwerk (Continuïteit – Assistentie – Preventie), een werkgroep van academici en specialisten rond de WCO. Ondernemershorizon is een begeleidingstraject van Unizo voor ondernemers in moeilijkheden. Ondernemers kunnen instappen in een individueel begeleidingstraject dat leidt tot een herstelplan voor het bedrijf. Maar ook wie geen individueel traject wil volgen, kan bij Unizo terecht voor heel wat praktische tips en adviezen om op eigen houtje het bedrijf stap voor stap weer op de juiste koers te krijgen. Het belangrijkste doel van Ondernemershorizon is om een faillissement te vermijden.