Op Batibouw kregen tien aannemers hun label “Energiebewuste Aannemer” uit handen van Jochen De Smet, van het kabinet van minister van Energie Annemie Turtelboom, en Hilde Masschelein gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Deze bouwbedrijven hebben via cursussen, een examen en duidelijke engagementen bewezen dat ze bewust omgaan met duurzaam en energiebewust bouwen of verbouwen. Ze kunnen hun klanten deskundig kunnen adviseren en begeleiden. Met het label onderscheidt de energiebewuste aannemer zich in een markt met talrijke aannemers die de term “energiebewust” gebruiken, maar die niet altijd naar behoren invullen. Sinds de oprichting van het label in 2012, hebben nu 92 aannemers deze erkenning.
Het label “Energiebewuste Aannemer” houdt in dat bouwbedrijven een uitgestippeld traject hebben afgelegd en aan welbepaalde voorwaarden voldoen. Zo is de energiebewuste aannemer voldoende opgeleid om energiebewust te kunnen bouwen en de klant hierover in te lichten. De bedrijfsleiders en werfleiders moeten het opleidingsprogramma volgen. De energiebewuste aannemer voldoet ook aan een aantal algemene bepalingen zoals correct ingeschreven zijn in de KruispuntBankOndernemingen (KBO), de vestigingswetgeving in de bouwsector respecteren, de sociale en fiscale bijdragen correct betalen en dergelijke. De energiebewuste aannemer engageert zich om zijn personeel jaarlijkse cursussen te laten volgen over energiezuinig bouwen en werkt enkel met onderaannemers die voldoende bekwaam zijn om energiezuinig te bouwen.De energiebewuste aannemer gaat schriftelijke contracten aan met zijn klant, met daarin duidelijke en ondubbelzinnige afspraken over de prijs en het gebruik van algemene aannemingsvoorwaarden zonder het gebruik van onwettige clausules.
Ook in Vlaams-Brabant zijn er enkele Energie Bewuste Aannemers. Het zijn Wocon uit Londerzeel, Isolatie Verhoeven uit Kampenhout, Bouwonderneming Van Der Steen Rudi uit Veltem-Beisem, Elwa uit Herent, Heremans Felix uit Tremelo en B Plus Estetic uit Aarschot.