Kwart van ondernemers voelt hinder door staking in de buurt

UNIZOUNIZO deed vandaag (maandag 8 december) een bevraging bij ondernemers naar de impact van de stakingsacties. In de regio Vlaams-Brabant & Brussel meldde 25% van de ondernemers hinder in de buurt door de stakingsacties, bijvoorbeeld door afgezette toegangswegen. Bij 23% waren er stakers in het eigen bedrijf, 28% maakte melding van werknemers die te laat toekwamen op het werk.

Bij 27% van de ondervraagde ondernemers konden leveringen aan klanten niet konden doorgaan omwille van de staking en 31% signaleert dat bestellingen van leveranciers niet doorkwamen omwille van de staking.

“De vakbonden maken er een hete herfst van”, zegt UNIZO-regiodirecteur Nancy Van Espen. “Zo willen ze hun ongenoegen uiten over verschillende maatregelen uit het nieuwe federale regeerakkoord. Vandaag zijn onder meer Vlaams-Brabant & Brussel aan de beurt en op 15 december willen de bonden het ganse land platleggen. Inderdaad, sommige plannen van de regering Michel I zijn zwaar te verteren. Voor ondernemers én voor werknemers. Maar de lopende stakingsacties lossen niets op, integendeel. Ze leggen de economie plat en bedreigen daardoor onze welvaart en die van de toekomstige generaties.”
UNIZO zegt te kiezen voor overleg om de budgettaire uitdagingen samen op een realistische manier aan te pakken en op een constructieve manier naar oplossingen te zoeken. “We roepen de ondernemingen ook op om de vele werknemers die niet staken te bedanken en op hun beurt te kiezen voor een goed gesprek over de maatregelen van de regering en de impact daarvan op zowel werknemer als werkgever”, zegt Van Espen.

UNIZO biedt haar leden daarvoor  twee instrumenten: Een gespreksleidraad “Hoe pak je zo’n overleg binnen je onderneming aan?” en “Veel gestelde vragen bij de voorgestelde maatregelen in het regeerakkoord”.