BMUSS-2288-min

Grootste kapitaalverhoging ooit voor Quares Student Housing

GENT – Quares Student Housing – gespecialiseerd in studentenvastgoed – wil tegen 2024 haar aantal studentenkamers verdubbelen naar in totaal tweeduizend. Daarvoor start het haar tiende en meteen ook grootste kapitaalverhoging. Quares Student Housing wil in totaal 10 miljoen euro ophalen bij investeerders om verouderde studentenkoten te vervangen door kwalitatieve en veilige kamers. De groep verhuurt in Gent zo’n 211 koten en is tevens actief in Brussel, Antwerpen, Luik en binnenkort Leuven.

Quares Student Housing, dat kamers en studio’s verhuurt aan studenten en ‘young professionals’, heeft een sterk groeitraject uitgetekend. De komende jaren wil het bedrijf verder groeien van goed duizend kamers naar minstens tweeduizend in 2024. Daarbij kijken ze naar nieuwe locaties in Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Leuven. Om die groei in goede banen te leiden, zal Quares Student Housing de komende maanden 10 miljoen euro kapitaal ophalen. Dat is meteen zijn grootste kapitaalverhoging ooit.

Meer dan 100 nieuwe koten in Gent

De vastgoedspeler wil het kapitaal ophalen bij institutionele investeerders, maar ook bij particuliere beleggers. Met het verse kapitaal zal Quares Student Housing in de eerste plaats investeren in meer dan 100 nieuwe studentenkoten, zowel in Brussel als Gent. In een latere fase breiden ze hun activiteiten verder uit in de grootste Belgische studentensteden.

“In onze studentensteden is er een groot tekort aan kwalitatieve en betaalbare studentenhuisvesting. Het zwaartepunt ligt natuurlijk op Brussel, met zo’n 100.000 studenten de grootste Belgische studentenstad met tevens het grootste tekort. Daar is de komende jaren nood aan 18.000 kwalitatieve koten”, zegt Herman Du Bois, CEO Quares Student Housing.

Vernieuwde kotenmarkt

Dat Quares Student Housing nu met die kapitaalronde komt, hoeft niet te verbazen. Volgens hen staat de markt van het studentenvastgoed op een keerpunt. Tienduizenden studentenkoten voldoen niet langer aan de strenge kwaliteitseisen van de studenten vandaag, noch aan de recente regelgevingen van de gewesten en steden, klinkt het. Alleen al in Leuven lopen meer dan 2.000 studentenkamers het risico om vanaf 1 januari 2021 uit de markt te worden gehaald wegens ‘ongeschikt’. Zo moeten veel studentenkamers bijvoorbeeld minstens 12 vierkante meter groot zijn en een eigen lavabo op de kamer hebben, wat in de praktijk in deze kamers dus niet het geval is.

Post-corona

Volgens de analist van Quares Student Housing ziet het ernaar uit dat de markt van het studentenvastgoed ook het komende academiejaar goed op peil blijft, ondanks de coronacrisis. Herman Du Bois: “De combinatie van fysiek en digitaal onderwijs én de blijvende nood aan zelfstandigheid zorgen ervoor dat studenten nog steeds op kot blijven gaan. En de overtuiging bij veel jongeren dat een diploma een meerwaarde is, geeft de kotenmarkt ook post-corona een boost. Daarnaast is er ook een groep studenten die besloten heeft om nog zeker één jaar bij te studeren, omdat ze het niet opportuun vinden om al dit jaar hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt.”

Vandaag beheert het team van Quares Student Housing ruim duizend koten in vier verschillende steden. Die zijn goed voor een totale investeringswaarde van meer dan 95 miljoen euro. Doorheen de jaren stapten KBC-Life Residential Real Estate, de familie Costermans en Argenta Assuranties mee in het bedrijf, wat het kapitaal op circa 38 miljoen euro bracht.

De huidige kapitaalronde loopt tot eind november en de minimale inleg is 100.000 euro (private plaatsing). Bovendien kunnen investeerders intekenen op een converteerbare obligatielening vanaf 30.000 euro.