OUDENAARDE — Op het voormalige terrein van de Saffre Frère-fabriek in Oudenaarde heeft burgemeester Marnic De Meulemeester vandaag de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe Saffrou-wijk. Dat gebeurde in het bijzijn van onder andere projectontwikkelaar Revive, die er nu 265 woningen, een ondernemershub, een woonzorgcentrum én het eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen bouwt. In de zomer van 2022 nemen de eerste bewoners er al hun intrek.
De 4,1 hectare grote oude fabriekssite is nu grotendeels afgebroken, netjes gesaneerd en voorbereid voor de bouw. Omstreeks 15 uur vanmiddag hebben burgemeester Marnic De Meulemeester en CEO van Revive Alexandre Huyghe dan het langverwachte startschot gegeven voor de bouw van de wijk. De burgervader legde daarbij ook de symbolische eerste steen van een van de nieuwe “urban villa’s” die Revive zal neerzetten. Deze kleinschalige stedelijke appartementen zullen in een nieuw park komen te staan.
“Ik ben bijzonder opgetogen om de eerste steen te mogen leggen van de nieuwe Saffrou-wijk. De komende jaren krijgt hier een bijzondere woon- en werkwijk vorm die Oudenaarde nog meer kleur geeft. Ik ben ervan overtuigd dat dit project onze stad een geweldige boost zal geven, zowel op het vlak van ondernemerschap, als duurzaamheid”, aldus Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde.
Ecologische woonbuurt
Er komen op de 41.000 m² grote site goed 265 duurzame woningen te staan, met meer dan 5.000 m² groen en twee ondergrondse parkeergarages. In die parkings zijn laadpunten voor zowel elektrische auto’s als elektrische fietsen voorzien, alsook een plek waar je je fiets kan kuisen en je banden oppompen. Daarnaast worden er ook twee nieuwe pleinen aangelegd: het “Machineplein”, aan de zijde van de Dijkstraat, en het gedeeltelijk overdekte “Loodsplein”, aan de centrale loods.
“Zonder enige twijfel wordt Saffrou de duurzaamste woon- en werkwijk van de Vlaamse Ardennen. De hele site zal autoluw zijn, we zetten maximaal in op regenwaterrecuperatie en je zal er geen fossiele brandstoffen vinden – alles wordt immers verwarmd met warmtepompen. Daarnaast komen er ook zonnepanelen en recycleren we bijvoorbeeld oude bakstenen van de voormalige fabriek tot publieke zitbanken. De woningen zelf zullen allemaal de BEN-norm halen en dus echt bijna-energie-neutraal zijn”, Alexandre Huyghe, CEO Revive
Eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen
Opmerkelijk ook: één specifiek stuk van de 5.000 vierkante meter groene ruimte krijgt een bijzondere invulling, met het eerste ‘Urban Forest’ van Vlaanderen. Dat is een speciaal dichtbegroeid, inheems bos dat door de toekomstige bewoners en omwonenden zal worden aangelegd. Zo’n bos zorgt voor een unieke woonbeleving: kinderen leren er over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene, prettige en gezonde plek.
Twee fases
Bij de honderden woon-units zitten zowel compacte één-, twee- en drieslaapkamerappartementen en penthouses, als grote en flexibel ingevulde woningen. De projectontwikkelaar werkt samen met Lieven Achtergael Architecten voor het ontwerp van het masterplan en de urban villa’s, en met Denc! Studios voor de woningen. De aannemer is de Gentse bouwonderneming Wyckaert.
Het bouwplan verloopt in twee fases. Zo worden er in een eerste fase – die nu gestart is – 56 appartementen, 29 huizen en de ondernemershub gerealiseerd. De eerste bewoners zullen er in de zomer van 2022 hun intrek kunnen nemen. In een tweede fase worden het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen en nog eens 26 huizen en 58 appartementen gerealiseerd. Aan de kant van de Dijkstraat komt er tenslotte ruimte voor winkels, horeca, kantoren en andere commerciële invullingen.