Roba Metals -Rolls of stainless steel

Oost-Vlaamse Aucxis helpt Genks bedrijf met real time detectie- en lokalisatie

STEKENE – Aucxis, de Oost-Vlaamse ontwikkelaar en installateur van RFID-oplossingen voor de verzameling, verwerking en het beheer van data, mocht een pilootproject uitrollen bij Roba Metals in Genk. De uitdaging? Een RFID-oplossing ontwikkelen om de stalen platen van Roba Metals te detecteren en lokaliseren. “Nu weten we waar deze platen zich in real time bevinden en gaat er minder tijd verloren door het zoeken.”

Het Nederlandse Roba Metals levert internationaal staal, RVS, aluminium en andere non-ferro halffabricaten, al dan niet bewerkt: uit voorraad of op bestelling. In de Genkse vestiging worden over een oppervlakte van 20.000m², onderverdeeld in 4 hallen, rollen roestvast staal herwerkt tot platen op maat, waarna ze worden verpakt. De pallets vertrekken naar de klant, die de inox platen op zijn beurt verwerkt tot een eindproduct, zoals bijvoorbeeld industriële keuken- en winkelinrichting, machineonderdelen en vaten. Roba Metals Genk heeft gemiddeld 7.000 pallets op voorraad, waarvan er wekelijks meer dan 1.000 uitgeleverd worden. Er zijn 35 werknemers betrokken bij de productie en logistieke flow.

Steeds krappere levertermijn

Om de correcte pallets voor verzending naar een klant te lokaliseren en op te halen in de magazijnen werkte Roba Metals met een traditionele barcodescanner en een Excel-bestand. Aangezien er steeds meer opslagruimte bijgebouwd wordt, en de palletlocaties niet altijd geregistreerd werden, liepen de zoektijden fors op. Dit terwijl de leveringstijden steeds krapper worden: de klant verwacht zijn levering vaak reeds één dag na bestelling. Roba Metals ging daarom op zoek naar een real time detectie- en lokalisatiesysteem dat aan hun WMS gekoppeld kon worden.

Aucxis implementeert real-time detectie

Aucxis implementeerde er de ATLAS Forklift Track&Trace oplossing. Deze geeft een accuraat en up-to-date overzicht van de interne logistieke bewegingen door automatische locatie- en ladingcontrole. De pallets werden uitgerust met RFID-tags, die gelezen worden door de detectieapparatuur op de rolbruggen en heftrucks.

Gert Machon, Productieverantwoordelijke Roba Metals is alvast tevreden: “De down-to-earth aanpak van Aucxis overtuigde ons om samen te werken. Vandaag zoeken we samen naar de beste oplossingen en boeken we mooie resultaten met onze RFID-toepassingen.”

Sneller en minder fouten

COO Tom De Decker: “Dankzij de ATLAS Forklift Track&Trace oplossing wordt elke stap van iedere pallet gemonitord doorheen de logistieke flow, van de stockage na productie tot het verladen op vrachtwagens voor transport. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo konden we de snelheid verdubbelen want alle informatie wordt opgeroepen uit het WMS, er zijn dus geen zoekacties meer nodig.

Bovendien wordt de druk bij de operatoren, magazijniers en transportplanners om de deadline van verlading te halen sterk verlicht. Medewerkers kunnen ingezet worden voor andere taken en bij correct gebruik van het systeem neemt de accuraatheid van de pickings gevoelig toe doordat menselijke fouten uitgesloten worden.”