DRONGEN – Op zondag 13 september wordt de 32ste editie van Open Monumentendag georganiseerd. Op het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen zullen liefhebbers van historisch erfgoed de kans krijgen om de monumenten op een unieke manier virtueel te ontdekken. Het Drongense bedrijf Istoir geeft als onderdeel van Camino, historische en authentieke gebouwen een nieuw leven. Momenteel heeft Istoir reeds lopende projecten in West- en Oost-Vlaanderen. Meer reconversies in heel België staan op de planning.
Vlaanderen telt zo’n 36.000 gebouwen en panden die als bouwkundig erfgoed geklasseerd worden. Een deel van deze gebouwen verkeert echter in slechte staat en wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Aangezien het grondgebied dichtbevolkt is, wordt de vraag naar nieuwe woonoppervlakte steeds prangender.
Van vervallen site tot hernieuwde glorie
“Veel projectontwikkelaars en eigenaars zien de herbestemming van historische sites en authentieke panden als een te complexe operatie. Oude panden met een historische achtergrond, zoals oude fabrieken, kazernes of herenwoningen, die niet meteen bewoonbaar zijn, worden vaak afgebroken omdat men dit ziet als de goedkoopste en meest voor de hand liggende optie. Wanneer men toch opteert voor renovatie, wordt doorgaans geen rekening gehouden met de historische achtergrond en invulling van het gebouw”, zegt Frederik Van Vooren, projectverantwoordelijke bij Istoir.
“Met ons netwerk van architecten en studiebureaus en de jarenlange samenwerkingen met de vergunnende overheden, ontzorgen we de erfgoedeigenaars en creëren we een esthetische meerwaarde. Van vervallen site tot hernieuwde glorie, door de implementatie van de meest duurzame technieken blijft de ziel van het pand behouden en voldoet het tegelijkertijd aan de hoogste hedendaagse bouwnormen.”
Esthetische en historische waarde
“Bij Istoir komen twee werelden samen. Onze passie voor bouwen gaat hand in hand met een liefde voor geschiedenis. Het draagvlak voor onroerend erfgoed is in Vlaanderen bijzonder groot”, vertelt Machteld Lehaen architectuurhistorica bij Istoir. “Bijna 9 op de 10 Vlamingen geeft aan belang te hechten aan het behoud van historisch onroerend erfgoed. Hierbij denkt men in de eerste plaats aan panden die tot de verbeelding spreken, zoals burchten, kastelen en landhuizen. De Vlaming apprecieert de diversiteit van ons erfgoed en beschouwt het als onmisbaar deel van onze gedeelde identiteit en cultuur. Als troeven van historisch erfgoed haalt men voornamelijk de esthetische en educatieve waarde aan, naast sfeer en rust. Daarnaast vinden Vlamingen het belangrijk dat de verhalen achter het erfgoed bewaard blijven.”
When history becomes home
Istoir zet in op de reconversie van authentieke sites om deze een duurzame en toekomstgerichte nieuwe woonbestemming te geven. De panden worden geherwaardeerd met aandacht voor het historische kader, terwijl de leefruimtes worden uitgerust volgens alle moderne comforteisen. Zo zal in het Gentse Sint-Amandsberg het neoclassicistische herenhuis Kasteel Potuit na een grondige renovatie enkele appartementen herbergen, met behoud van de erfgoedelementen. En in Wondelgem is men gestart met de renovatie van De Stoeterij, een honderd jaar oud landhuis met koetshuizen en stallingen. In de toekomst zal Istoir meer van dergelijke projecten opstarten in heel België.
De groep Camino telt 12 bedrijven waaronder Durabrik, EcoPuur, Victor en Istoir en telt meer dan 250 werknemers. De holding realiseerde in 2019 een jaaromzet van 117 miljoen euro.