Schermafbeelding 2020-09-08 om 15.38.57

Starter van de week: Macci verkoopt oorbellen per stuk

DENDERMONDE – Waarom draagt u steeds twee dezelfde oorbellen? Met deze intrigerende vraag start Mathieu Roobroeck (30) het verhaal over zijn juwelenmerk Macci, dat sinds september vorig jaar op de markt is. Macci verkoopt ongelijke, asymmetrische oorbellen per stuk. Via Tresoro, de groothandel in juwelen die hij samen met zijn moeder uitbaat, zijn de juwelen inmiddels verkrijgbaar bij een 9-tal juwelierszaken in België. 

Mathieu Roobroeck baat samen met zijn moeder Linda Meert de Dendermondse familiezaak Tresoro uit. Deze groothandel in juwelen verkoopt sinds 1991 merkloze juwelen aan juwelierszaken in België en Nederland. “Op een gegeven moment begon het bij mij te kriebelen om zelf iets te creëren”, vertelt Mathieu. “Ik heb zelf geen opleiding gevolgd in het maken van juwelen, maar met mijn diploma bedrijfskunde en commerciële achtergrond ben ik gaan kijken wat er nog ontbreekt op de markt. Zo ontdekte ik dat er in de juwelensector steeds meer merken worden verdeeld. Vanuit dit inzicht leek het me opportuun om een eigen merk op te richten.”

Waarom twee dezelfde oorbellen?

“Maar dan was de vraag natuurlijk: hoe kunnen we met iets vernieuwends komen? Uit enkele simpele observaties stelde ik vast dat vrouwen meestal twee dezelfde oorbellen dragen. Wanneer ik de mensen in mijn omgeving vroeg waarom ze dit deden, vertelden ze me dat symmetrie gelinkt wordt aan schoonheid en dat oorbellen nu eenmaal altijd per twee verkocht worden.”

Dat bracht Mathieu op een idee. Met Macci wil hij assymmetrie laten werken. Hij laat zich inspireren door de Italiaanse wiskundige Fibonacci die ontdekte dat bepaalde verhoudingen, zoals de gulden snede, een esthetische meerwaarde bieden. “Net zoals grote schilders en architecten deze verhoudingen gebruiken in hun werk, zijn deze verhoudingen ook in acht genomen bij het ontwerpen van onze juwelen. Op deze manier kunnen we naar hartenlust spelen met lengten en vormen en zullen deze steeds onbewust als “in balans” worden gepercipieerd.”

Mix and match zelf

De oorbellen van Macci worden bovendien per stuk verkocht. Per lijn of collectie kunnen alle oorbellen makkelijk met elkaar gematcht worden. Dit heeft meerdere voordelen volgens Mathieu: “Stel je voor als vrouw: Je bent je aan het klaarmaken voor een avondje weg en hebt ervoor gekozen je haar langs 1 kant te dragen. Dan kan je 1 grote oorbel van Macci als eyecatcher dragen en aan de andere kant iets kleins.”

Ook voor de mannen ziet hij een pluspunt: “Het perfecte juweel uitkiezen als cadeau voor je geliefde is niet gemakkelijk. Als je vrouw al oorbellen heeft van Macci kan je de juwelier tonen welke ze heeft en simpelweg 1 extra oorbel uit dezelfde collectie kopen. Zo heeft ze opnieuw tal van nieuwe mogelijkheden om te gaan combineren.”

Hogere prijssegment

De juwelen van Macci zijn vervaardigd uit 18 karaat goud en bevinden zich dus in het hogere prijssegment. De prijzen lopen van 300 tot 1000 euro per stuk. Voor de collectie werkt Mathieu samen met twee onafhankelijke ontwerpers en goudsmeden uit Oost-Vlaanderen.

Macci is inmiddels verkrijgbaar bij een 9-tal erkende juweliers in België. “We werken enkel via lokale juweliers en doen dus niet aan online verkoop. Dit omdat we onze klanten (zijnde de juweliers) niet voorbij willen steken. Vanaf een bepaalde prijsklasse kopen mensen ook minder juwelen online, maar gaan ze liever passen bij de juwelier.”

De droom is ongelimiteerd

Mathieu wil nu ook zo snel mogelijk de stap naar Nederland zetten, maar hier heeft corona voor enige vertraging gezorgd. “Eigenlijk is de droom ongelimiteerd”, zegt hij. “Ik zou maar al te graag naar de Amerikaanse of Spaanse markt trekken, maar eerst moeten we natuurlijk groeien in de Benelux. Daarna kunnen we verder kijken naar Europa en de Verenigde Staten.”

Bekijk de collectie op www.macci-jewelry.com