KLUISBERGEN – Fietsleasebedrijf Cyclobility rondt een succesvolle financieringsronde van meer dan een miljoen euro af. De ronde is een mooi voorbeeld van privaat-publieke financiering die de groei van Cyclobility ondersteunt.
Cyclobility werd vier jaar geleden opgericht en biedt een efficiënte oplossing voor woon-werkverkeer door het leasen en verkopen van kwalitatieve (elektrische) fietsen. “Ons model is uniek”, aldus Andries Aumann, zaakvoerder van Cyclobility. “Cyclobility is een leasepartner à la carte: wij combineren fietsleasing met onze eigen mobiele fietsenwinkel en testcentrum in Kluisbergen. Zo garanderen we kwaliteit en bieden wij onze klanten een snelle en uniforme service. Wij zijn gespecialiseerd in fietslease voor bedrijven. Daarbij begeleiden, ontzorgen en motiveren we zowel werkgever en werknemer. Alles voor de ideale, dagelijkse fietservaring.”
Corona
De coronacrisis bracht het mobiliteitsvraagstuk extra onder de aandacht. De aanvragen blijven dus komen. “We kunnen, mits de nodige veiligheidsmaatregelen, verder werken zoals voorheen. Infomomenten voor medewerkers, test events, onderhoud: alles gebeurt op de site van het bedrijf dat klant wil worden. Wij zorgen voor een minimale extra workload en begeleiden de betrokken diensten van A tot Z bij het invoeren van de fietslease.”
Ondertussen telt de Cyclobility-vloot meer dan 2.000 bedrijfsfietsen. Grote Vlaamse KMO’s zoals Callens uit Waregem, maar ook Belgische afdelingen van multinationals zoals Plastal en Nexans trekken het peloton. “En ook WoninGent, North Sea port en zorginstellingen zoals de Zusters van Berlaar zijn belangrijke klanten.” Voor de leveringen en montage van de fietsen werkt Cyclobility samen met Veloods, een afdeling van het Waregemse maatwerkbedrijf Werkplus.
Versterking eigen vermogen
Om zijn eigen vermogen te versterken, nam Andries Aumann contact op met het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie, Trividend. Trividend financiert bedrijven door middel van (converteerbare) achtergestelde leningen en neemt ook aandelenparticipaties. “Al in 2018 kenden we een eerste achtergestelde lening toe, in cofinanciering met SIFO, het Sociaal Investeringsfonds van de Vlaamse Overheid en met een waarborg van PMV”, aldus Pieter-Jan Van de Velde, directeur van Trividend. “Vorig jaar stapten we dan in het kapitaal van Cyclobility.”
Sociale financiers
“Naast de financiële inbreng, zetelt Trividend ook in onze raad van bestuur”, vervolgt Andries Aumann. “Ze zorgen er mee voor dat Cyclobility een financieel doordachte strategie voert. Via hun netwerk kwam ik in contact met Change, het nieuwe impactfonds van Credal waarin Triodos Bank eveneens participeert. Half juni stapten zij ook mee in het verhaal.”
“Het was van bij de oprichting van Cyclobility duidelijk dat we financiële partners zouden kiezen die, net zoals ons, ecologisch, economisch en sociaal verantwoord ondernemen. Zo is Triodos Bank van bij de start onze huisbankier. Dankzij deze kapitaalverhoging hebben we bij hen een extra kredietlijn kunnen opnemen. Nu hebben we iets meer dan een miljoen ter beschikking om verder te groeien.”