thumbnail_PRO_8132

De Feestarchtiect start procedure tegen de Belgische Staat

DESTELBERGEN – Conceptcateraar De Feestarchitect uit Destelbergen heeft besloten een procedure op te starten bij de Raad van State tegen de COVID-19 maatregelen. Hij doet dit enkel met zijn bedrijf aangezien er niet echt een overkoepelend orgaan is om de conceptcateraars te bundelen.

De Feestarchitect Christ Schepens is een Oost-Vlaamse conceptcateraar die een 30-tal personeelsleden en een 100-tal losse medewerkers heeft. Het bedrijf start nu een procedure op bij de Raad van State tegen de COVID 19-maatregelen die worden opgelegd aan recepties en banketten met een privé-karakter en de gevolgen ervan voor bedrijven actief in de catering.

Samenscholing

“Deze recepties en banketten met een privé-karakter kregen in juli de stempel van “samenscholing” en werden dus verboden voor meer dan 5 dan wel 10 personen, daar waar eerder al werd verklaard, dat ondernemingen en verenigingen er kunnen voor instaan dat op dergelijke evenementen de nodige maatregelen worden nageleefd”, klinkt het in het verzoekschrift.  “Alle overige evenementen en activiteiten bleven toegestaan. Ook de volledige horeca bleef open.”

“Naar aanleiding van de laatste Veiligheidsraad en het bijhorend Ministerieel Besluit van eind augustus, zijn er allerhande versoepelingen ten aanzien van publieke evenementen toegestaan. Zo werden de publieke evenementen toegelaten met tot 200 mensen binnen en tot 400 mensen buiten. De recepties en banketten met een privé-karakter blijven evenwel de stempel van “samenscholing” dragen waardoor zij niet kunnen georganiseerd worden”, vervolgt Christ Schepens.

Schending gelijkheidsbeginsel

Volgens de zaakvoerder is het gelijkheidsbeginsel hierdoor geschonden en worden bedrijven actief in de catering fors achtergesteld op andere (soms ook commerciële) activiteiten die veel minder beheersbaar zijn voor COVID 19-maatregelen. Het is de overtuiging van de Feestarchitect Christ Schepens, dat recepties en banketten met een privé-karakter, zoals bijvoorbeeld communiefeesten, juist een consequentere toepassing van COVID 19-maatregelen toelaten. De gasten zullen elkaar beter kennen en respecteren, de aanvang van deze recepties en banketten zijn beter toe te leiden, het personeel is geen gelegenheidspersoneel en kan dus de maatregelen, van bij aanvang tot einde, correct toepassen.

“Een dergelijk banket of receptie geeft meer garanties op veiligheid van de gasten en het personeel, dan de publieke feesten die inmiddels toegelaten zijn”, meent Schepens. “Er is voorts geen sprake van (voldoende) motivering voor het gemaakte onderscheid. De sector van cateraars heeft er het raden naar waarom zij ieder kans wordt ontzegd en de publieke feesten ondertussen wel toegelaten worden”, zegt hij teleurgesteld.

Door het aanvatten van de procedure hoopt Christ Schepens bij de Raad van State te bekomen dat dit onverantwoord onevenwicht, dat hem grote schade berokkent, en ongetwijfeld nu al zal leiden tot de doodsteek van tal van zijn collega’s, wordt opgeheven.