y0_je0dhs78-1600×900

60.000 jobs op de helling in Oost-Vlaanderen

Zo’n 60 000 werknemers in Oost-Vlaanderen waren in juni nog steeds tijdelijk werkloos door overmacht omwille van de coronacrisis. Dat tonen cijfers van de RVA aan. Vooral de sectoren horeca, events, bouw en transport hebben het economisch nog steeds heel moeilijk en konden dankzij dit flexibel stelsel de afgelopen maanden een sociaal bloedbad vermijden. Daarom is het vooral voor die sectoren van levensbelang dat er snel beterschap komt voor de komende maanden.

Het aantal tijdelijke werklozen door corona daalt in Oost-Vlaanderen sinds haar hoogtepunt tijdens de lockdown in april. In april zaten nog zo’n 138 000 werknemers in het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, nu zijn dat er nog steeds 60 000. Helaas zijn er van die 138 000 werknemers ondertussen ook een deel effectief werkloos geworden. Voor een aantal ondernemingen stopt de mogelijkheid op 31 augustus om dit stelsel nog in te roepen.

Soepele regeling is noodzakelijk

De huidige, soepele regeling wordt vanaf 1 september aangepast. Vanaf dan komen enkel nog de ondernemingen die al 20% of meer tijdelijke werkloosheid toepasten, in aanmerking. Anderzijds komt er ook een lijst van sectoren, waar de economische activiteit en tewerkstelling gevoelig verlaagd is. Deze lijst wordt eerstdaags bekendgemaakt. Zij zullen ook nog van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kunnen gebruik maken, en dit tot eind 2020. Maar wat met alle ondernemers die hierbij uit de boot vallen?

Ondernemers kunnen dan nog steeds terugvallen op de klassieke procedure van economische werkloosheid, maar dan moet dat zo snel mogelijk aangevraagd worden. De procedure is namelijk moeilijker en omslachtiger. Zo moeten er nu stappen gezet worden om hier begin september gebruik van te kunnen maken. Unizo betreurt dat de administratieve lasten hierbij opnieuw verzwaren en pleit voor het tijdelijk behoud van de versoepelde aanvraagprocedure.

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “Het is goed dat de huidige, soepele regeling verder wordt toegepast in een deel van de ondernemingen. Nogal wat sectoren kunnen nog steeds niet op volle toeren draaien. De focus moet liggen op het aan boord kunnen houden van competente medewerkers. Voor werkgevers is het cruciaal dat het menselijk kapitaal in de onderneming blijft. Wanneer de economische situatie het dan opnieuw toelaat, dan kan men meteen opnieuw met diezelfde sterke krachten aan de slag. Werkgevers hebben immers de laatste jaren sterk geïnvesteerd in vorming en opleiding van hun medewerkers.”

Oost-Vlaamse getuigenissen

Voor autocars ’t Ros Beiaard in Lebbeke is de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een heel belangrijke maatregel. Zaakvoerder Filip De Hauwere: “Wij verzorgen het busvervoer voor scholen, groepsreizen of daguitstappen. Helaas staan de meeste van onze bussen momenteel op stal en hebben we onze chauffeurs dus op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Het is niet makkelijk om goed personeel te vinden en we willen onze mensen heel graag aan boord houden. Daarom is het cruciaal om de komende tijd verder gebruik te kunnen maken van deze ondersteunende maatregel.”

Ook voor Frank Van Dorpe en Leen Van Wambeke van Van Dorpe Garage nv uit Oudenaarde, is de toekomst onzeker. “We weten niet hoe de situatie zal evolueren. We hebben enkele zware maanden achter de rug en hebben de tijdelijke werkloosheid moeten inroepen. Als de situatie nog slechter wordt, dan zal het noodzakelijk zijn om opnieuw tijdelijke werkloosheid in te roepen als steunmaatregel. Toch hopen we dat we dit niet opnieuw nodig zullen hebben en dat de situatie verbetert.”

Lees ook

  • BV
    11/12/2024
    Futura Filiorum Holding
    Putte
  • BV
    11/12/2024
    Nox Event
    Etterbeek
  • CommV
    11/12/2024
    Sda Laboratories
    Gent