thumbnail_prints-24

Out of office met Maya Staels: strips, Sicilië en strijken

De hele zomer lang geven ondernemers uit onze regio in de nieuwe zomerrubriek ‘Out of Office’ een inkijk in hun dagelijks leven. Je krijgt een beeld van de gewone man of vrouw achter de ondernemer. Maya Staels is zaakvoerder van PR en content bureau Reel, gespecialiseerd in content profiling, material development en PR placement voor technische B2B-markten. Maak kennis met deze powervrouw dankzij haar antwoorden op onze unieke vragenlijst.

Als jij ‘out of office’ bent, waar hebben we dan de meeste kans dat we je zullen aantreffen?

In het buitenland. Als internationale PR-consultant reisde ik al vaak naar het buitenland. Nu de dochter groter is, willen we ook verre reizen met haar maken. Zo zaten we vorig jaar rond dit tijdstip in Canada. Wanneer ik niet reis, is mijn huis mijn kantoor. We hebben gelukkig een groot terras met een mooi zicht op een prachtig stukje Denderleeuw. Tijdens de staycation probeer ik het huis wat te ontvluchten en daar zo veel mogelijk van te genieten. Deze zomer ontdekken we vooral de eigen streek al wandelend, en hopelijk nog wat andere Belgische parels. Zo staat een bezoek aan het Wijnkasteel in Genoels-Elderen nog op de agenda – een sterk, ondernemend merk van, voor en door levensgenieters.

Wat is je favoriete restaurant/café/koffiehuis/plek om tot rust te komen in Oost-Vlaanderen?

Restaurant Jitho in Welle, hier vlakbij. We gaan er al jaren en toch weten ze ons telkens te verrassen. Deze fantastische mensen innoveren continu – het interieur, de kaart, de gerechten, de aanpak. We steken onze voeten onder tafel en het voelt als thuiskomen. Jammer genoeg verhuizen ze naar Oostende in het najaar. Maar dat zal ons niet tegenhouden om ze nog eens te bezoeken. Nieuwe tips voor goede plekjes in het Aalsterse zijn welkom in mijn mailbox.

Bij welke lokale handelaar of KMO in de buurt ga je bewust iets kopen omdat het aanbod ‘Made in Oost-Vlaanderen‘ is?

Hof Ten Henne in Denderleeuw. Tijdens onze lockdown-wandelingen herontdekten we de boerderijwinkel van dit moderne melkvee, vleesvee-en akkerbouw bedrijf. Artisanaal ijs, melk, boter, yoghurt, brood – noem maar op. Lokaler en lekkerder dan dit wordt het niet. Gecombineerd met de gemakkelijke gerechten zoals die van @everyday_marta op Instagram heb ik zo de keuken herontdekt, tot groot jolijt van mijn huisgenoten.

Aan welke huishoudelijke taak heb je een absolute bloedhekel?

Aan weinig taken, eigenlijk. Ik ben nogal een neat freak van nature uit. Ik zie er wel tegenop om eraan te beginnen. Zo vind ik ramen lappen vervelend – omdat het dan echt goed gedaan moet zijn. Een streep, een opgedroogde druppel – dat enerveert me mateloos. Strijken doe ik dan weer heel graag. Geef me mijn Laurastar, Netflix, en een bus Amidon en ik ben uren zoet. Ik geniet ervan om eens helemaal uit mijn hoofd te gaan en me te concentreren op het gekreukelde kledingstuk voor me. Ik tuinier ook best graag, maar wied niet graag onkruid. Tot ik eraan begin en de rituele, fysieke handeling me tot rust brengt. Ik kom zo vaak tot de beste ideeën en oplossingen. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Met welke ondernemer (M/V) zou je wel eens graag rond de tafel kunnen zitten?

Never meet your idols, zeggen ze toch? Ik heb het geluk dat ik al veel inspirerende mensen uit verschillende sectoren en landen mocht ontmoeten dankzij mijn job. Je leert van iedereen, of dat nu een venture capitalist is, de CEO van een scale-up, of de lokale groenteboer. Inzichten maken meer indruk dan namen.

Op welke sportprestatie ben je stiekem jaloers?

Balletdansers – ik bewonder iedereen die gratie, kracht en volharding kan combineren. Het is een mooie mindset waar je zowel zakelijk als privé alleen maar goed bij kan varen. Het vergt veel oefening, controle en techniek om een zeer emotionele ervaring teweeg te brengen bij het publiek.

Over welk onderwerp zou je een boze lezersbrief naar een krant durven sturen?

Niet, ik heb dat nog nooit overwogen. Ik bekijk alles altijd vanuit elk standpunt. Zo verrijk je je blik alleen maar. Als iets me triggert, zoek ik verder tot ik er iets uit leer. Daardoor zit ik in veel gesprekken vaak in grijze zones. Ik denk niet in zwart/wit. En ik val nooit iemand aan omdat hun standpunten niet stroken met de mijne. Maar ik lees wel graag lezersbrieven. Vooral iconische zoals die van Staf De Wilde uit De Haan.

Waar mag je vakantiehuis staan als je wint met de Nationale Loterij?

Het staat er al, ik hoef enkel te checken of het te koop staat: het Castello di Falconara in Sicilië. Mijn man en ik maakten jaren geleden een rondreis in Sicilië met de auto en spendeerden er twee dagen. Dat was het paradijs – ik stond er met mijn voeten in de zee en voelde me nergens beter. Als ik het moeilijk heb, haal ik me dat moment voor de geest als instant opkikker. Als de hemel bestaat, is Sicilië een voorsmaakje.

Wat is jouw guilty pleasure?

Stripverhalen lezen in de hangmat met een glaasje wijn erbij. Ik lees te weinig boeken, maar ik verslind stripverhalen, als ik de kans krijg. Ik geniet enorm van een meeslepend verhaal dat geïllustreerd wordt door mooie visuals, met een sterke tekst. Een Belgische aanrader: Virus van Patrick Cornelis. Ik steunde zijn crowdfunding project en het was elke cent waard. Ik volg hem al enkele jaren en wacht in spanning zijn volgende strip af.

Met welk zelfgemaakt gerecht durf jij je inschrijven voor een kookwedstrijd?

Mijn zomerpasta – tomaten, ui, look, tonnen kruiden uit eigen tuin, pijnboompitten, wat lekkere ham en geraspte parmezaan. Of mijn venkelspaghetti, met venkel uit eigen moestuin. Ik kook graag, maar ik ben een luie kok – langer dan 30 minuten spendeer ik niet graag aan een gerecht. Gelukkig is mijn man een goede kok.

Wie krijgt zeker een vermelding in je speech als je de Nobelprijs voor Economie wint?

Mijn eerste werkgever, mijn man en mijn boekhouder. Om me cijfers te leren lezen en bij de les te houden. Ik ben een vrouw van woorden en daden. Dankzij hen heb ik geleerd om ook de cijfers goed na te kijken, daar zit vaak de waarheid die woorden soms verbergen. Dat is een levensles waar ik eeuwig dankbaar voor ben – het heeft me al behoed voor enkele valkuilen.

Op welke slechte gewoonte word je wel eens aangesproken door vrienden, familie, collega’s?

Dat ik een pleaser ben en me alles te hard aantrek. Ik wil het iedereen zo veel mogelijk naar de zin maken, of altijd betere resultaten opleveren dan waarvoor mensen tekenen. Dat loopt soms mis en dan kan ik daar echt van in zak en as zitten. Dat is niet leuk voor mijn gezelschap. Corona en de lockdown gooiden alles overhoop, maar ik heb genoten van de zelfisolatie. Het zorgde voor zelfreflectie en meer rust dan ooit in mijn hoofd en in ons huishouden.

Op welke leeftijd wil je het roer van je onderneming doorgeven?

Nooit. Mijn onderneming is volledig gebaseerd op mijn reputatie, ervaring, visie en aanpak. Ik probeer onze dochter elke dag te tonen dat je als vrouw even goed je vrouwtje kan staan in deze wereld, als zelfstandige of in loondienst. Ze moet zelf haar weg zoeken en we begeleiden haar daarbij, als ze dat wil. Ik hoop dat ze leert dat werken leuk kan zijn. Het is niet elke dag even leuk, maar met de juiste mensen voor, naast en achter je, maak je zelf van het leven wat je wil. Ik hoop dat ik nooit echt moet stoppen. Op termijn zie ik mezelf minder “werken”, maar meer begeleiden.

Als je niet naar het budget moet kijken, welke auto staat dan in je garage?

Ik rijd heel graag met mijn Volvo XC60. Dus een nieuwe zal het niet worden. Maar een klassieker zou ik wel willen. Mijn beste vriend werkt bij Marreyt, hij is gespecialiseerd in classic cars. Wanneer hij onderweg is met een klassieker, durft hij al eens te stoppen aan onze deur. We hebben zo al enkele pareltjes mogen aanschouwen, dus we zijn verwend. Momenteel bieden ze een Lancia Aurelia uit 1954 aan. Dat lijkt me een pittige aanvulling op mijn karakter.

Vul gerust zelf aan met een leuk weetje over jou…

Twintig jaar geleden gaf ik Voordracht aan de muziekacademie, maar uiteindelijk was het niet meer te combineren om voltijds te werken en op vroege zaterdagochtenden les te geven. Onlangs kreeg ik na al die jaren nog een berichtje van een ex-leerling. Hij bedankte me voor de steun en raad die hij toen nodig had en ik blijkbaar gegeven had. Ik zag hem zo opnieuw voor me staan. Een en al twijfels. Een en al potentieel en kracht. En nu zo een fantastische man. Of hoe kleine dingen een groot verschil kunnen maken.

Lees ook de vorige Out of office interviews met Cynthia CoulierWout MeulemanSonia PypaertTibbe VerschaffelNele Van DammeCharlotte Matthys, Wouter Braeckman, Marjolein Van Dorpe en Arne Cosyns.